pondělí 20. května 2024

Nasralláh chce válku s Izraelem. Libanonská vláda však volí jiný tón

I přes útok Izraelců v centru hlavního města Bejrútu nechce libanonská vláda válku s Izraelem. Zbraněmi však řinčí tamní radikální organizace Hizballáh.

Sayyid_Hassan_Nasrallah_03

Vůdce libanonské organizace Hizballáh, Nasralláh.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vůdce libanonské organizace Hizballáh, Nasralláh.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Poté, co na ulici v libanonském hlavním městě Bejrútu zemřel jeden ze šéfů Hamásu Sálih Arúrí, dostalo se Izraeli jako strůjci vražedného útoku, výhrůžek od libanonského radikálního hnutí Hizballáhu, které dokonce hovoří o otevřené válce. „Nic nezůstane bez odezvy, vstoupíme do války bez pravidel,“ říká generální tajemník a duchovní vůdce libanonské organizace Nasralláh. Kromě tradičních výhrůžek Izraeli nezapomněl ve svém projevu zmínit i Spojené státy, jimž klade za vinu rozdmýchávání už tak choulostivé situace na Blízkém východě. „Pokud povedeme totální válku, nebude pro nás existovat žádný limit,“ uvedl vůdce hnutí, které se opírá o podporu Íránu jako země, jež pracuje na vlastním jaderném programu.

Nasralláhova slova však mírní libanonská vláda. „Libanon ani libanonský lid nechce válku. Obávám se však, že nás do té války zatáhnou,“ uvedl tamní ministr zahraničí Abdullah Bou Habib.

Úder v centru Bejrútu byl prvním svého druhu, jaký izraelská armáda během současné války provedla tak hluboko v libanonském území. Dosud ostřelovala jen pohraniční oblasti, odkud zase na území Židovského státu létaly rakety Hizballáhu.

Autor: Jan Skala

Související

GNoD-2SWEAASt-l
Zahraniční

Měli to dokončit, napsal muž na facebook. A jde na tři měsíce za mříže

Robert Fico
Zahraniční

Pozitivní zprávy ze Slovenska. Fico je mimo ohrožení života

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici