sobota 27. dubna 2024

Narodili se v jeden den, bojovali za to samé, ale představovali dvě tváře kultury

Osud jim nedopřál dlouhý život, přesto se Jiří Schelinger i Mejla Hlavsa zapsali do dějin tuzemské hudby. Každý ale trochu jinak.

hlavsa schellinger

Mejla Hlavsa a Jiří Schelinger.
Zdroj: facebook.com

  • Mejla Hlavsa a Jiří Schelinger.
  • Zdroj: facebook.com

Přesně před 73 lety, 5. března 1951 se narodily dvě osobnosti československé hudební scény. Jejich osudy nemohly být rozdílnější, přestože oba společně bojovali proti normalizačním zákazům a celkově socialistickému zřízení. Jenže jeden potichu, druhý nahlas, až si za to vysloužil kriminál. Řeč je o zpěvákovi Jiřím Schelingerovi a kytaristovi a zakladateli undergroundové legendy The Plastic People Of The Universe Milanu Hlavsovi. Oba dnes už své narozeniny slaví v hudebním nebi.

Schelinger vplul do vod oficiální československé kultury už v první polovině sedmdesátých let, kdy nazpíval s kapelou Faraon Karla Šípa svůj největší hit Holubí dům. Posléze se připojil ke Skupině Františka Ringo Čecha a po třech bubblegumových deskách společně vytvořili první skutečně hardrockové album v Československu Hrr na ně. Jak se však kolem Schelingera začala stahovat smyčka zákazů, podepsal v roce 1977 Antichartu, aby mohl natočit své poslední album Nám se líbí a rozpracovat ambiciózní koncept Zemětřesení. Dokončit jej však už nedokázal, zemřel po skoku z mostu v Bratislavě do vln Dunaje. Bylo mu 30 let.

Milan Hlavsa zvaný Mejla nepodepsal Antichartu, ale svůj podpis připojil rovnou pod Chartu 77, což se rovnalo jistým problémům se zákonem. S tím měl Hlavsa už bohaté zkušenosti a proto v době, kdy Schelinger zpíval Jahody mražený nebo Šviháka lázeňského, Hlavsa seděl za mřížemi za výtržnosti na koncertech The Plastic People či za napadení opilce, který obtěžoval jeho přítelkyni. Komunisté jeho hudbu zakázali. Ani Hlavsa se nedožil vysokého věku. Zemřel krátce před padesátkou v roce 2001 na rakovinu plic.

Autor: Jan Skala

Související

Spotify
Hudba

Spotify rostou počty uživatelů. Akcie však klesají

profimedia-0866938025
Krimi

Potvrzeno. Bývalý poslanec TOP 09 Feri půjde na tři roky do vězení

FldKGL5XkAgKZ2S
Domácí Výročí

Před 55 lety začala normalizace. Husák tehdy ve vedení KSČ vystřídal Dubčeka

zákon
Krimi

Soud potrestal matku, která nechala udusit miminko. Dostala šest let