pondělí 6. května 2024

Spotify rostou počty uživatelů. Akcie však klesají

Spotify nenaplnilo své odhady. Počty předplatitelů rostou pomaleji. Momentálně využívá hudební streamovací platformu 631 milionů uživatelů.

Spotify

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Garley Gibson

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Garley Gibson

Švédská hudební streamovací společnost Spotify ve čtvrtek oznámila, že počet svých měsíčních aktivních uživatelů za první čtvrtletí byl nižší, než očekávala. Počet sice narostl na 631 milionů uživatelů, ale odhady byly o šest milionů vyšší. To způsobilo, že akcie společnosti klesly o 1,6 procent. Ještě na konci loňského roku přitom Spotify používalo „jen“ 602 milionů lidí.

Spotify může těšit, že stále roste počet uživatelů, jež si platformu předplácí a jsou tedy uváděni jako prémioví uživatelé. Těch je na platformě 239 milionů. Spotify snižuje náklady, včetně propouštění a snižování rozpočtu na marketing, aby zvýšila marže a zisky. Hrubý zisk firmy poprvé v prvním čtvrtletí 2024 překročil hranici jedné miliardy eur. Spotify očekává, že hrubá marže se v současném čtvrtletí zlepší na 28,1 procent. Kvartální tržby společnosti vzrostly o 20 procent na 3,64 miliardy eur.

Autor: Šimon Mitro

Související

Taylor Swift ve videoklipu k písni Fortnight
Hudba

Nové album Taylor Swift láme rekordy

profimedia-0850079146
Hudba

Nejpopulárnější zpěvačka vydala dvojalbum. Swift zazpívá v květnu Evropanům

Foto z výstavy Na turné
Hudba Výstava

Do světa hudebních hvězd láká výstava Na turné Národního muzea

dudák
Světové dny

Den dud