Na Slovensku končí kampaň. Promluvila Čaputová, kandidáti přišli do televize

Všech deset prezidentských kandidátů na hlavu Slovenska se sešlo dnes v tamní televizi. Samotné volby se budou konat tuto sobotu.

profimedia-0858349032

Prezidentská debata na slovenské veřejnoprávní televizi.
Zdroj: Profimedia

  • Prezidentská debata na slovenské veřejnoprávní televizi.
  • Zdroj: Profimedia

Nebývale napjatou kampaň před prezidentskými volbami má za sebou Slovensko. Ta nyní skončila a od půlnoci platí zákaz zveřejňování předvolebních výsledků a začne moratorium na vedení jakékoliv kampaně. Poslední příležitosti promluvit o nadcházejících volbách, využila současná prezidentka Zuzana Čaputová, jejíž mandát vyprší 15. června. Kupodivu nepodpořila žádného z kandidátů, ačkoliv slovenská média hovoří o sympatiích vůči Ivanu Korčkovi, ale pouze vyzvala obyvatele k co nejvyšší volební účasti.

Celá desítka kandidátů se dnes večer sešla v televizní debatě slovenské veřejnoprávní televize RTVS. Nejvíce pozornosti na sebe strhl bývalý premiér Igor Matovič, která nejenže pozdravil v romštině, řekl, že osm kandidátů včetně jeho samého je ve volbách do počtu, protože z celkových deseti si vybrala jednoho slovenská mafie a druhého progresivní média. Pochopitelně měl na mysli Petera Pellegriniho a Ivana Korčoka, s nimiž se takřka jistě počítá do druhého kola voleb.

Kromě dvou hlavních kandidátů promluvil například také předseda Nejvyššího soudu Slovenské republiky Štefan Harabin, který znovu zopakoval, že pokud bude zvolen prezidentem,nevyšle jediného slovenského vojáka na Ukrajinu, zamezí přístupu migrantů do země a bude potírat LGBT ideologii. O národní suverenitě promluvil kandidát krajní pravice Marian Kotleba, o moderním Slovensku, které se řídí právy a povinnosti zase diplomat Ján Kubiš. Předseda slovenského Hnutí Obrody Róbert Švec prohlásil, že je třeba zabránit, aby na Bratislavský hrad zasedla nová Zuzana Čaputová v obleku, tedy Ivan Korčok.

Toho však průzkumy nefavorizují. Přestože dotahuje Pellegriniho náskok, stále se předpokládá, že šéf strany HLAS-SD zvítězí v obou kolech. Oba hlavní kandidáti se utkali v televizní debatě už v pondělí. Podle slovenských médií v ní jasně dominoval Pellegrini.

Autor: Jan Skala

Související

Robert Fico
Zahraniční

Pozitivní zprávy ze Slovenska. Fico je mimo ohrožení života

438164782_2179704435705967_4289271848474290598_n
Zahraniční

Fico leží po další operaci na JIPce. Po schůzce s Pellegrinim vyzval ke klidu

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině