pondělí 20. května 2024

Na Nový rok si dejte k obědu prasečí rypáček a nezametejte

Když na Nový rok obědváme čočku, v novém roce aspoň trochu zbohatneme. Víme, které další novoroční zvyky a tradice se u nás dodržovaly v minulosti, a které nás provázejí i dnes.

Na Nový rok je nejlepší dát si prasátko

Lidové zvyky a tradice na Nový rok.
Zdroj: ceskezvyky.cz

  • Lidové zvyky a tradice na Nový rok.
  • Zdroj: ceskezvyky.cz

Nejčastěji se říká, že jak na Nový rok, tak po celý rok. Proto mnoho lidí právě od nového roku plánuje, že budou zdravěji jíst, cvičit nebo se třeba učit cizí jazyk.

V minulosti se také tradovalo, že bychom neměli nic vynášet z domu, protože by nám po celý rok mohla daná věc chybět. Ani zametat se nevyplácí, tak si totiž vymeteme z domu všechno štěstí. Důležité bylo i to, kdo jako první přijde do domu nebo bytu na návštěvu. Pokud šlo o starší ženu, znamenalo to rok plný hádek. Mladý muž nebo mladá žena přinášeli štěstí, dítě pak lásku.

V první den roku se lidé nemají hádat, protože by si tím zkazili celý rok. Kdo si oblékne něco nového, bude po celý rok jako nový. A kdo má v peněžence víc peněz než obvykle, tomu peníze nebudou chybět.

A co si kromě čočky dopřát k novoročnímu obědu? Skvělý je prý prasečí rypáček, který přináší bohatství a štěstí. V některých částech Česka se dodnes peče vánočka s hrachovým zrnkem. Kdo ho najde, bude mít po celý rok štěstí.

Naopak se nevyplácí jíst drůbež, protože by nám mohlo štěstí ulétnout. Pokud sníme rybu, štěstí nám pro změnu uplave. A když si pochutnáme na králíkovi, štěstí nám jednoduše uteče.

Nový rok letos připadl na pondělí, a to podle pověr není dobře, prý nás čeká krutá zima, vlhké jaro, povodně a také nemoci. Kdyby byl Nový rok v úterý, očekávali bychom sice tuhou zimu, ale hodně úrody. Středa věstí dostatek vína a naopak nedostatek medu. Čtvrtek přináší mírnou zimu, parné léto, hodně ovoce a obilí. Pátek vynese zimu a vlhko. Sobotní Nový rok naznačuje hodně ovoce, ale málo obilí. Neděle podle pověr znamená mírnou zimu, relativně bohatou úrodu a větrné léto.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

51791139291_12dc7b9231_b
Cestování Video

Nový rok na Bali se slaví meditací, život na ostrově se dnes zastavil

GCvUtjdWAAAmWov
Zahraniční

Německo proti teroristům. Policie zatýká extrémisty, kteří chtěli podpálit katedrálu

GCwg-FEWMAAJZCM
Zahraniční

Oslavy s vůdcem: Pěvecké sbory, akrobati a výhrůžky jadernou válkou

kocovina
Světové dny Alkohol

Den kocoviny