sobota 27. dubna 2024

Německo proti teroristům. Policie zatýká extrémisty, kteří chtěli podpálit katedrálu

Že má Německo problém s někdejšími běženci z Blízkého východu, ukázaly novoroční oslavy. Policie však před útokem ochránila katedrálu v Kolíně nad Rýnem.

GCvUtjdWAAAmWov

Takto vypadaly oslavy Nového roku v Německu.
Zdroj: X

  • Takto vypadaly oslavy Nového roku v Německu.
  • Zdroj: X

Německá policie ještě před novoročními oslavami tvrdila, že jejím cílem je zabránit násilnostem. To se jí nakonec úplně nepovedlo, protože části leckterých měst o silvestrovské noci spíše připomínaly válečná pole, kde na sebe lidé útočili zejména zábavní pyrotechnikou. Jedna věc se však spolkovým policistům povedla. Podařilo se jim zabránit v útoku na osm set let starou katedrálu v Kolíně nad Rýnem, která se měla stát terčem teroristů o vánočních svátcích i na Nový rok. Už před Vánoci zatkli muži zákona trojici teroristů napojených na Islámský stát, kterou vedl 30letý muž původem z Tádžikistánu, Teď do jejich rukou padl další člověk, který byl do osnování tohoto činu zapojený. Je jím 41letý Turek s německým občanstvím, jehož policie dopadla ve městě Bochum, které leží 60 kilometrů severně od Kolína nad Rýnem.

Novoroční oslavy v Německu stejně jako před rokem nastolily otázku o úspěchu integrace běženců z Blízkého východu. Ti se totiž opět na berlínském Alexanderplatzu dostali do konfliktu s policií, když muže zákona stejně jako loni ostřelovali zábavní pyrotechnikou. Ve čtvrti Neukölln, kde se z menšiny migrantů už stala většina, zase policisté zadrželi devět lidí, kteří chtěli házet Molotovovy koktejly. I v tomto případě se jednalo mladíky z řad někdejších běženců.

Na problém integrace upozorňují němečtí politici stále častěji a nejde jen o členy krajně pravicové strany AfD. Problémem se chce zabývat i strana CDU, která patří k favoritům nadcházejících voleb. Řada z jejích špiček se už distancovala od své někdejší šéfky, dlouholeté německé kancléřky Angely Merkel, která byla v minulé desetiletce tváří vlídné proimigrační politiky.

Autor: Jan Skala

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví

Maximilian_Krah_2023_-_1
Zahraniční

Informace pro Peking zajišťoval spolupracovník jednoho z lídrů AfD