Oslavy s vůdcem: Pěvecké sbory, akrobati a výhrůžky jadernou válkou

Ani při oslavách Nového roku 2024 nezapomněl severokorejský vůdce Kim Čong-un zmínit výhrůžky jadernou válkou. Adresoval je svým jižním sousedům a Spojeným státům.

GCwg-FEWMAAJZCM

Kim Čong-un vítal nový rok se svou rodinou.
Zdroj: X

  • Kim Čong-un vítal nový rok se svou rodinou.
  • Zdroj: X

Oslavy příchodu Nového roku měly v Severní Koreji jako obvykle velmi specifický ráz. Ulicemi Pchongjangu nehřměly ohňostroje jako v jiných světových metropolích, ale zato s lidmi nový letopočet slavil i tamní vůdce Kim Čong-un. Ten na světelnou show, která doplňovala vystoupení akrobatů, bruslařů a pěveckých sborů, přišel v doprovodu manželky a dcery. Zároveň pronesl projev, který se nesl v obvykle konfrontačním duchu.

Jak je jeho zvykem, za největší nepřátele označil sousední Jižní Koreu a Spojené státy, kterým slíbil válku, pokud se Washington a Soul pokusí byť jen o sebemenší vojenskou činnost vůči Pchjongjangu. Kim doslova řekl, že jeho země nebude váhat použít jaderné zbraně. Zároveň zmínil, že jeho země vypustí na oběžnou dráhu země tři nové vojenské špionážní satelity.

V souvislosti s Jižní Koreou Kim mluvil o vztahu dvou nepřátelských zemí a dvou válčících stran. Faktem, je že od korejské války na začátku padesátých let jsou obě země stále ve válečném stavu.

Autor: Jan Skala

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let