Na Eurovizi pojede zpěvačka Aiko. Češi ji vybrali v národním hlasování

V národním kole diváckého hlasování soutěže Eurovize vyhrála zpěvačka Aiko. V pořadí 68. ročník Eurovize se uskuteční v květnu.

Aiko

Zpěvačka Aiko
Zdroj: ČT

  • Zpěvačka Aiko
  • Zdroj: ČT

Nejvíce hlasů získala v národním kole Eurovize zpěvačka Aiko s písní Pedestal. Bude tak vyslána na mezinárodní semifinále, kde se utká s dalšími 36 zástupci zemí ve švédském Malmö příští rok v květnu. Aiko, vlastním jménem Alena Shirmanova, se stala první českou umělkyní, která se objevila na newyorském Times Square v rámci kampaně Spotify Equal, bojující za rovnost v hudebním průmyslu. Její aktuální album Fortune’s Child zahrnuje i soutěžní skladbu Pedestal, se kterou se pokusí vyhrát 68. ročník Eurovize.

Aiko v národním hlasování porazila šest finalistů. Dalšími interprety, kteří se o českou reprezentaci ucházeli, byli Elly, Gianna Lei, Lenny, MYDY, Tom Sean a Tomas Robin. První mezinárodní semifinále Eurovize se uskuteční 7. května, druhé pak 9. května, a finále proběhne 11. května.

Eurovize, která se koná od roku 1956 s výjimkou roku 2020 kvůli pandemii, je jednou z nejdéle trvajících a nejsledovanějších nesportovních televizních programů na světě. V rámci České republiky dosáhl nejlepšího umístění zpěvák Mikolas Josef, jenž se v roce 2018 umístil na šestém místě. Loni vyhrála Eurovizi švédská zpěvačka Loreen, česká skupina Vesna obsadila desátou příčku.

Autor: Šimon Mitro

Související

181257481_211170304147785_7153899079449109192_n
Hudba

Filipová slaví sedmdesátku. Na Eurovizi kdysi neodjela, nahradila ji Céline Dion

Zpěvák a herec Tom Sean ve videoklipu k písni Dopamine Overdose
Hudba Video

Češi vybírají, koho pošlou na Eurovizi

Ruslana
Hudba Osobnosti

Ukrajinská vítězka Eurovize slaví 50

Loreen-
Hudba

Eurovizi vyhrála podruhé Loreen ze Švédka