Filipová slaví sedmdesátku. Na Eurovizi kdysi neodjela, nahradila ji Céline Dion

Česká zpěvačka a kytarista Lenka Filipová dnes slaví sedmdesátiny. Její pestrá kariéra sklouzla od poprockových hitů v osmdesátých letech také k vážné a keltské hudbě.

181257481_211170304147785_7153899079449109192_n

Lenka Filipová vystupuje dnes spíše na méně komerčních akcích.
Zdroj: FB / Lenka Filipová

  • Lenka Filipová vystupuje dnes spíše na méně komerčních akcích.
  • Zdroj: FB / Lenka Filipová

Zpěvačka a kytarista Lenka Filipová měla v osmdesátých letech nakročeno ke hvězdné kariéře, a to nejen v Československu, kde se drala k vrcholům tehdy nejprestižnější ankety Zlatý slavík. Svůj um měla prezentovat i mezinárodně, protože v roce 1988 dostala nabídku zúčastnit se soutěže Eurovize, kde měla dokonce zastupovat Švýcarsko a ve francouzštině prezentovat skladbu Ne partez pas sans moi. Jenže to bylo na tehdejší vládnoucí garnituru moc. Se znepokojením totiž sledovala koketérii dcery herce Adolfa Filipa se zahraničními kulturami. Účast Filipové na soutěži nepovolila. Švýcarští promotéři na poslední chvíli sehnali náhradu v podobě neznámé kanadské zpěvačky Céline Dion, která nakonec se stejnou skladbou soutěž vyhrála, což odstartovalo její hvězdnou kariéru.

Pro Filipovou to byl zlomový bod kariéry, k mezinárodnímu působišti už se nevrátila ani po Sametové revoluci. Navíc sešla z cesty poprockových hitů jako Zamilovaná, Quo Vadis či Částečné zatmění srdce a začala se věnovat hudbě mnohem méně komerční. V roce 1990 připravila projekt Concertino, který pro ni znamenal vstup do světa vážné hudby a na který v dalších letech ještě několikrát navázala. Jejím posledním dílem je album keltské hudby z roku 2018 nazvané Oppidum.

I když se Filipové před lety nepovedl vstup na mezinárodní scénu, naplnila tyto ambice její dcera. Ta pod pseudonymem Lenny podepsala smlouvu s americkým vydavatelským kolosem Universal Music a její tři sólová alba vyšla v řadě zemí.

Autor: Jan Skala

Související

Ján Kozák starší.
Fotbal

Bývalý vynikající fotbalista a trenér Ján Kozák starší slaví sedmdesátiny

Petr Čtvrtníček (Očkujeme se pro život beze strachu)
Film a TV

Herec a svérázný bavič Petr Čtvrtníček slaví šedesátiny

Fernando Torres.
Fotbal

Legendární španělský fotbalista Torres slaví čtyřicátiny

Petra Kvitová
Ostatní Osobnosti

Tři známé Češky slaví narozeniny na MDŽ