pátek 17. května 2024

„Hnus ješté simboly ss a hotovo!“ Mariánky pobouřily novou vlajkou

Trojice barev, které jsou s městem historicky spjaté – žlutá, bílá a modrá, jako ústřední prvek zlatá lilie, která odkazuje na čistotu Panny Marie, po níž se město jmenuje. Tak vypadá nová vlajka Mariánských Lázní.

vlajka

Vlajka Mariánských Lázní.
Zdroj: Město Mariánské Lázně

  • Vlajka Mariánských Lázní.
  • Zdroj: Město Mariánské Lázně

Přestože se oficiálně představí veřejnosti až při zahájení lázeňské sezóny, už teď ji řada lidí kritizuje.

„Vlajka je jeden z důležitých symbolů města, který můžeme používat během slavnostních příležitostí. Ačkoliv znak mají Mariánské Lázně už od roku 1865, vlajka nám chyběla. Partnerská města vyvěšují vlajky při různých slavnostech a setkáních, nově k nim tak hrdě přibude i ta mariánskolázeňská,“ řekl starosta Martin Hurajčík.

Při návrhu podoby vlajky bylo nutné respektovat přísná pravidla. Muselo se například vycházet ze znaku města nebo z barev historicky spjatých s Mariánskými Lázněmi. „Tyto barvy používá již několik dalších obcí, proto bylo cílem se odlišit. Do středu prostředního pruhu je proto umístěná zlatá lilie, která je symbolem čistoty a nevinnosti. Zlatá barva symbolizuje život. A Mariánské Lázně navrací zdraví a životní sílu. Lilie navíc připomíná písmeno “M” či fontánu, což samozřejmě k Mariánským Lázním patří,“ vysvětlil starosta s tím, že vlajka bude vyvěšená na budově radnice a na vlajkových stožárech ve městě, používat se bude také při slavnostních příležitostech.

Obrovský odpor, který mezi částí veřejnosti vzbuzuje právě modrá a žlutá barva, ať už je ve znaku obcí, v logu pošty, nebo ji doplňují další barvy, se objevil i poté, co město návrh vlajky zveřejnilo. Většina z lidí, kteří vlajku kritizují, neuvádí své pravé jméno, vystupuje jen pod přezdívkou. Vesměs přirovnávají vlajku k té ukrajinské, najdou se i další, kteří se ohání i nacismem a jednotkami SS. Tady jsou názory několika z nich. Redakce Minutových zpráv je cituje přesně, tedy i s hrubkami.

„Proč jste ty barvy zpřeházeli tak, aby to vypadalo jako ten odporný ukrajinský hadr?“

„Najdi rozdíl.... Lidičky, kdo tuhle ohavnost nechce, ozvěte se...přeci si to nenecháme líbit...já se tímto prezentovat odmítám ‼️“

„Hnus ješté simboly ss a hotovo“

„Mám dojem,že všechny vlajky nějak zežlutomodřely“

„Chce se mi zvracet“

„Noo a zase tu vidím Ukrajinu“

„Jasně a na konec s toho bude ukrajinská vlajka. Protože tyhle barvy má bohužel ona!!!!“

Související

11462517264_a8d2ebb9b3_b
Zahraniční

Palestinské vlajky vlát nebudou, duhové nevadí. V úterý začíná Eurovize

a2-synagoge_16994368803967_1920x768_ttt_90
Domácí

Archeologové odkrývají na západě Čech pozůstatky synagogy. Tu vypálili nacisté

26751433585_9bd35e90b8_b
Domácí

Mariánské Lázně chtějí Mírovému náměstí vrátit podobu z 19. století

ML.jpg
Fotbal

V poháru byla k vidění divočina