úterý 21. května 2024

V Nové Palmovce vystřídá bezdomovce Agentura EU pro kosmický program

Nová Palmovka chátrá a stala se domovem squaterů a bezdomovců. Je na ni smutný pohled. Brzy ale bude všechno jinak. Praha našla nového zhotovitele stavby, která vyjde na víc než dvě miliardy korun.

Nová Palmovka

Polorozpadlý objekt se do roku 2026 dočká dokončení.
Zdroj: Praha.eu

  • Polorozpadlý objekt se do roku 2026 dočká dokončení.
  • Zdroj: Praha.eu

Zakázku na dokončení Centra Nová Palmovka vysoutěžila společnost s cenovou nabídkou 2,2 miliardy bez daně. Novou Palmovku plánuje dokončit do roku 2026. V původním plánu bylo, že se ze stavby stane sídlo radnice Prahy 8 a obchodní centrum. Výstavba započala roce 2014, ale už o rok později se práce přerušily. Dlouhá jednání vyústila v to, že stavbu převzal v roce 2021 magistrát s tím, že do budovy umístí sídlo záchranné služby. Ale ani k tomu nedošlo.

Nově má budova sloužit především aktivitám souvisejícím s kosmickým programem. V minulosti totiž o pronájem budovy projevilo zájem ministerstvo financí, které tam plánuje zřídit sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program. Ta navazuje na již existující operační středisko projektu Galileo na Vltavské. Současné prostory však nejsou dostatečné, proto se rozšíří právě do Centra Nová Palmovka. Součástí bude i vzdělávací centrum s vesmírným zaměřením.

„Je to významný krok k realizaci této stavby, která má potenciál ovlivnit ekonomiku Česka, protože se může stát centrem technologických inovací pro celou Evropu,“ říká náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček.

Nedostavěný objekt se v posledních měsících a letech stával především domovem bezdomovců, narkomanů a sprejerů. Obyvatelé okolí si přejí, aby měla budova jiné využití. „Snad se Palmovka konečně pohne k tomu stát se z černé díry lokálním centrem Prahy. Potenciál k tomu má,“ okomentoval stavbu uživatel Facebooku.

Autor: Michaela Dočkalová