pátek 26. dubna 2024

Mzdy letos rostly zejména v průmyslovém odvětví. Na růst cen to pořád nestačí

O inflaci si na mzdách polepšila pouze tři procenta zaměstnanců. Jiné čekalo zvýšení platů, ale jen o pár procent.

továrna

Letos se zatím přidávalo hlavně v továrnách.
Zdroj: Pixnio

  • Letos se zatím přidávalo hlavně v továrnách.
  • Zdroj: Pixnio

Pět až deset procent, v takové výši se pohybovalo zvyšování mezd u tuzemských firem. K němu však přistoupila od začátku roku pouze třetina zaměstnavatelů. Alespoň tak to vyplývá z průzkumu poradenské společnosti RSM. Ta uvedla, že nejvíce se mzdy navyšovaly v průmyslovém odvětví, které se v posledních letech potýká s odlivem zaměstnanců. Zde letos plošné zvýšení mezd zavedlo 70 procent podniků. Naopak nejméně se přidávalo v IT oblasti, kde jsou dlouhodobě vysoké mzdy a kde je o práci velký zájem zejména ze strany mladých lidí.

Podle průzkumu většina firem chce zaměstnancům vyrovnat inflační hladinu, která se však pohybuje ve dvouciferných číslech. Většina firem, co se týče mzdové politiky, jen plnila plány z loňska. Šestnáct procent podniků ale s nástupem nového roku platy vůbec nenavýšilo, zatímco dalších patnáct procent naopak zvyšovalo nadprůměrně. Na inflační míru, která ve chvíli průzkumu činila 12,7 procenta, dosáhla pouze tři procenta zaměstnanců, z čehož vyplývá, že zvyšování platů nevyrovnalo rostoucí náklady.

V druhé polovině roku se s plošným zvyšováním mezd už nepočítá. Polepší si pracovníci jen v některých odvětvích. Týkat by se to mělo automobilového průmyslu a strojírenství, ale také finančnictví, marketingu, reklamy a poradenství.

Autor: Jan Skala

Související

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

Hrad_Karlštejn_(Karlštejn),_Karlštejn_172
Domácí

Hrady zdražují, kaple je za 640 korun, speciální okruh vyjde rodinu na 14 tisíc

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá

EU
Ekonomika

Inflace v EU klesla na 2,6 procenta