středa 1. května 2024

Popularita papeže Františka klesá

Mezi americkými katolíky značně klesá obliba papeže Františka, uvádí průzkum.

Papež František

Papež František
Zdroj: Flickr

  • Papež František
  • Zdroj: Flickr

Podle nového průzkumu Pew Research Center vnímá 75 procent amerických katolíků papeže Františka příznivě, což je o osm procentních bodů méně než v roce 2021 a o 15 bodů méně než jeho dosavadní vrcholné hodnocení, které činilo 90 procent v roce 2015.

Aktuálně je František u 26 procent amerických katolíků velmi oblíbený a 49 procent k němu zastává spíše příznivý postoj. Právě první skupina je však mnohem menší než v prvních letech úřadování Františka. V roce 2015 vnímalo nadpoloviční většina amerických katolíků papeže velmi příznivě. Velmi příznivý postoj k Františkovi momentálně zastává méně amerických katolíků než k předešlému papeži, Benediktu XVI.

Většina amerických katolíků považuje papeže Františka za zástupce změn v katolické církvi. Přibližně sedm z deseti tvrdí, že současný papež představuje změnu v církevním směřování. Nejčastějšími žádostmi o změny jsou povolení antikoncepce, kněžského sňatku nebo změna postoje k LGBTQ komunitě. Názory katolíků na tyto kontroverzní otázky se však výrazně liší podle pravidelnosti účasti na mši. Katolíci, kteří chodí na mši každý týden, jsou mnohem více nakloněni konzervativnímu přístupu církve.

Autor: Šimon Mitro

Související

prof
Zahraniční

Papež František po sedmi měsících opustil Vatikán. Vydal se do benátské věznice

Demonstrace za reformu zbraní v USA v souvislosti se střelbami na školách.
Zahraniční

Každý čtvrtý učitel v USA loni zažil uzavření školy kvůli střelbě

012
Domácí

Ochranu dostalo 600 tisíc uprchlíků. Je to víc, než zvládneme, myslí si většina lidí

čtení
Ostatní Knihy

Jednou týdně čte knihy třetina Čechů. S časem zápolí