sobota 27. dubna 2024

Mongolsko trýzní nejhorší zima za půl století. Zemřely miliony zvířat, lidé živoří

Nejhorší zima za půl století zasáhla Mongolsko. Miliony zvířat zemřely, lidé trpí nedostatkem jídla a mrazem.

Mongolsko zima

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Mezinárodní federace Červeného kříže upozorňuje, že Mongolsko čelí nejdrsnější zimě za půl století. Extrémní podmínky způsobily úmrtí více než 4,7 milionu zvířat a ohrožují obživu tisíců lidí. Těžké podmínky, známé jako dzud, jsou charakterizovány prudkým poklesem teplot a hlubokým sněhem a ledem, které přikrývají pastviny a odřezávají přístup k potravě pro dobytek.

V Mongolsku žije přibližně 300 tisíc tradičních kočovných pastevců, kteří jsou závislí na svém dobytku, v podobě koz a koní, které chovají pro vlastní potravu a prodej na tržnici. Od listopadu přišlo o více než 70 procent svého dobytka více než 2 250 pasteveckých rodin. Množství sněhu je nevyšší za posledních 49 let, v lednu pokrýval 90 procent země, uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Dzud postihl tři čtvrtiny země a očekává se, že se podmínky ještě zhorší.

Mongolská vláda vyhlásila stav zvýšené pohotovosti do 15. května a IFRC vyzvala k finanční pomoci. Podmínky pro pastevce se zhoršují kvůli častějším a intenzivnějším dzudům. Mongolsko je jednou ze zemí nejvíce postižených klimatickou krizí. Průměrné teploty vzduchu zde za posledních 70 let vzrostly o 2,1 stupně Celsia.

Autor: Šimon Mitro

Související

emise
Domácí Klimatické změny

Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření

povodně
Zahraniční Klimatické změny

Asie byla loni nejpostiženější oblastí katastrof v důsledku klimatický změn

Země
Světové dny Příroda

Den Země

profimedia-0865045877
Zahraniční

Při povodních v Pákistánu a Afghánistánu zemřelo minimálně 135 lidí