pondělí 6. května 2024

Medvědi na Slovensku jsou čím dál agresivnější. Střetů s lidmi přibývá

Oblasti severu Slovenska mají čím dál větší problémy s medvědy, střety s člověkem jsou tam takřka na denním pořádku. Poslední případ je hlášený z obce Povina na severozápadě země v dolní části Kysucké vrchoviny.

Kamtschatkabär

Sever Slovenska svírá strach z dalších útoků medvědů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Sever Slovenska svírá strach z dalších útoků medvědů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

34letý muž ocitl při procházce v blízkosti medvědice s mláďaty. Po útoku skončil v nemocnici s prokousnutou nohou a šrámy od drápů na nohách a zádech. V nedaleké obci Zákopčie se zase zvíře dobývalo do jednoho z rodinných domů.

Pohyb šelmy za bílého dne registruje také podtatranské město Svit na severu střední části Slovenska. Tam přímé konfrontaci zabránil jeden z tamních obyvatel tím, že se před medvědem ukryl za hradbou tamního hřbitova. Svit se nachází nedaleko Liptovského Mikuláše, kde se nedávno medvěd proháněl ulicemi města a ohrožoval jeho obyvatele. Právě v podtatranském regionu šelma na člověka útočí nejčastěji.

Za necelé první čtyři měsíce letošního roku už Slovensko registruje více útoků medvěda než za celý loňský rok. Situací se už zaobírá i slovenská vláda. Premiér Robert Fico oznámil, že společně s Rumunskem chce Slovensko na evropské půdě navrhnout přesunutí medvěda na nižší stupeň ochrany. Pokud se to nepovede, plánuje vláda prosadit ústavní zákon, který značně usnadní odstřel.

Autor: Jan Skala

Související

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovi Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

GMlkkbTWYAACds4
Zahraniční

Slováci protestovali proti změnám v televizi. Tentokrát v menším počtu

Češi si se Slováky neporadili.
Fotbal

Čeští mladíci si o medaile nezahrají

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko