pondělí 29. dubna 2024

Maďarsko znovu v roli rebela. Rutteho na post šéfa NATO podpořit nechce

Mark Rutte si už zajistil podporu většiny aliančních zemí v boji o post šéfa NATO. Ovšem nyní proti němu vystoupili Maďaři.

8413662901_5650cf33ca_b

Nejpravděpodobnější budoucí šéf NATO, nizozemský premiér Mark Rutte.
Zdroj: Flickr

  • Nejpravděpodobnější budoucí šéf NATO, nizozemský premiér Mark Rutte.
  • Zdroj: Flickr

Přestože má nizozemský premiér podporu 28 členských států Severoatlantické aliance, na zisk postu budoucího šéfa NATO to nestačí. Proti jeho kandidatuře se postavili čtyři země, které by rádi na prestižním místě viděli zástupce střední nebo východní Evropy. Nejhlasitějším Rutteho odpůrcem je podle očekávání Maďarsko, které v dnešní NATO plní rebelující roli, což prokázalo ve vztahu k Rusku a válce na Ukrajině či dlouhodobým blokováním vstupu Švédska do aliance.

Po bok Maďarska se v otázce volby nového šéfa, postavilo i Rumunsko. To navíc přišlo s vlastním kandidátem, tamním prezidentem Klausem Iohannisem. Naopak podporu pro Rutteho v posledních dnech vyjádřila Francie a Pobaltské země. Podle litevského prezidenta Gitanase Nausédy je Rutte přesně tím typem politika, který včas rozpoznal hrozbu, kterou představuje současné Rusko a proto je jeho volba pro Litvu jasná.

O tom, kdo bude příštím šéfem NATO, se rozhodne ještě před červencovým summitem aliance ve Washingtonu. Změna ve vedení proběhne 1. října, kdy se po deseti letech vzdá mandátu dosavadní generální tajemník Jens Stoltenberg.

Autor: Jan Skala

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

6720477853_37706b77f8_b
Zahraniční

Maďaři dál rebelují proti unii. Ta odmítla jejich zákon o svrchovanosti

profimedia-0769391619
Zahraniční

Finsko staví plot na hranici s Ruskem. Je to náš nepřítel, tvrdí Helsinky