pondělí 20. května 2024

KLDR střílí po jižním sousedovi. Máme odjištěné zbraně, říká Kimova sestra

Napětí na korejském poloostrově eskaluje. KLDR ostřeluje spornou námořní hranici a Jižní Korea poblíž ní pořádá vojenské cvičení.

GDQZdhQXsAIxDzh

Mladší Kimova sestran Kim Jo-Čong.
Zdroj: X

  • Mladší Kimova sestran Kim Jo-Čong.
  • Zdroj: X

Poté, co koncem pracovního týdne vypálila Severní Korea dvě stě dělostřeleckých granátů směrem k ostrovu Jon-Pchjong, který patří Jižní Koreji, pokračovala se stejném stylu i o víkendu, kdy k předchozím dvěma stovkám střel přidala dalších šedesát. Už předtím nechala Jižní Korea ostrov Jon-Pchjong evakuovat, protože v těchto dnech blízko sporné námořní hranice, provádí vojenské cvičení. Pchjongjang proto tvrdí, že granátová střelba je reakcí na cvičení Jižní Koreji, Soul naopak poukazuje na neustálé provokace se strany severního souseda.

O uplynulém víkendu vystoupila se svým projevem také sestra severokorejského vůdce Kim Jo-Čong, která zvolila obvyklou militantní rétoriku. „Dovolte mi znovu vysvětlit. Naše armáda již pojistku odstranila. V případě menší provokace naši vojáci okamžitě zahájí vojenské operace," uvedla mladší sestra Kim Čong-una.

Podobná slova však zní i ze Soulu. Ten okamžitě Severní Koreu vyzval k ukončení střelby na hraniční pásmo. Velení jihokorejské armády je údajně připraveno odpovědět drtivou silou.

Autor: Jan Skala

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever

Pic-Fumio-Kishida-768x548
Zahraniční

Japonsko zve KLDR na summit. Zlepšení vztahů je na vás, vzkazuje Kimova sestra