Japonsko zve KLDR na summit. Zlepšení vztahů je na vás, vzkazuje Kimova sestra

Únos japonských obyvatel před zhruba 50 lety je pro Tokio stále živé téma, které kdysi zpřetrhalo vztahy mezi ním a KLDR. Ty by mohl vylepšit summit obou zemí.

Pic-Fumio-Kishida-768x548

Japonský premiér Fumio Kišida chce uspořádat summit za účasti KLDR.
Zdroj: Flickr

  • Japonský premiér Fumio Kišida chce uspořádat summit za účasti KLDR.
  • Zdroj: Flickr

Dlouhodobě problematické vztahy mezi Severní Koreou a Japonskem by se mohly zlepšit. Alespoň takový signál do Pchjongjangu vyslal japonský premiér Fumio Kišida, který uvedl, že by rád společně s KLDR uspořádal summit, na němž chce navázat rozhovory s nejvyšším vedením komunistické země. Z té však přicházejí spíše chladné signály. O Kišidově iniciativě totiž promluvila sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, Kim Jo-Čong. Ta uvedla, že záleží na Japonsku, jestli se vztahy obou zemí zlepší, pouze nápad na summit k tomu podle ní nestačí.

Problém mezi KLDR a Japonskem vygradoval v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy do Pchjongjangu severokorejské ozbrojené síly unesly japonské občany. Pro Severní Koreu, kde tehdy vládl děd současné vůdce, Kim Ir-sen, je celá věc uzavřenou záležitostí, Japonsko by tuto otázku ještě chtělo řešit.

Obě země mezi sebou nemají žádné diplomatické vztahy. KLDR Japonsko považuje za jeden z nepřátelských států a za spojence Jižní Koreje a Spojených států, tedy úhlavních protivníků severokorejského režimu.

Severní Korea přiznala únosy Japonců

V letech 1977 až 1983 unesla Severní Korea podle japonských úřadů 11 lidí. Obětí ale můžou být stovky. Zmizelo mnoho Japonců žijících v přímořských částech země, většině bylo okolo dvaceti let, nejmladší unesené bylo 13. Některé z obětí unesli severokorejci proto, aby vyučovaly japonštinu a japonskou kulturu na špionážních školách Severní Koreje. Další unesení mohli být svědky aktivit severokorejských agentů v Japonsku. Japonská vláda ohledně únosů nic nepodnikla.

V září 2002 navštívil japonský premiér Džuničiró Koizumi Severní Koreu a setkal se tam s vůdcem Kim Čong-ilem. Kvůli normalizaci vztahů s Japonskem se Kim přiznal, že Severní Korea unesla třináct japonských občanů a ústně se omluvil. Podle něj ale měli únosy na svědomí lidé, kteří chtěli ukázat, že jsou hrdinové, a odmítl přijmout odpovědnost. Na setkání také Severní Korea předala úmrtní listy osmi lidí, kteří podle ní na jejím území zemřeli. V roce 2004 Severní Korea přiznala, že úmrtní listy v rychlosti vytvořila krátce před schůzí. Přiznání pobouřilo japonskou vládu i veřejnost. Japonsko na KLDR uvalilo sankce.

V listopadu 2004 Severní Korea vrátila zpopelněné ostatky dvou lidí, kteří prý po únosu zemřeli. Dalším dvěma uneseným se podařilo do Japonska vrátit. Vypověděli pak, je unesl Sin Gwang-su a muž známý jako Pak. Sin údajně řekl jihokorejské policii, že o únosy osobně požádal Kim Čong-il.

KLDR stále tvrdí, že unesla pouze 13 lidí a že problém je vyřešený navrácením pěti obětí. Japonská vláda míní, že veškeré důkazy poskytnuté Severní Koreou jsou podvržené.

V srpnu 2013 vypovídaly rodiny unesených na jednání OSN. Po diskusích s Japonskem Severní Korea souhlasila, že dále únosy prozkoumá. Japonsko poté v červenci 2014 zrušilo některé ze sankcí proti Severní Koreji a Pchjongjang souhlasil se znovuotevřením vyšetřování unesených. V říjnu 2014 navštívila japonská delegaci Severní Koreu a zjistila, že severokorejské vyšetřování nepřineslo výsledky. Japonsko proto v březnu 2015 prodloužilo sankce o další dva roky.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever

rectangle_large_type_2_ca2686cf8e3f6f3c2c16d9e5375ce9bb
Zahraniční Zdraví

Japonci začali recyklovat jednorázové plenky, po vyčištění z nich vyrobí nové