neděle 28. dubna 2024

Jaderné strašení má kořeny staré 74 let. Tehdy Rusové oznámili atomovou bombu

Prvnímu testu sovětské jaderné bomby přihlížel i muž číslo dvě tehdejší vládnoucí hierarchie, šéf tajné policie Lavrentij Berija. Skutečnost, že se Sovětský svaz stává mocností, ale oznámil přesně před 74 lety tehdejší vůdce Stalin.

rds-2-1

Výbuch první sovětské jaderné bomby ve stepi v Kazachstánu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Výbuch první sovětské jaderné bomby ve stepi v Kazachstánu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na atomové bombě se pracovalo už od první poloviny 40. let, kdy ji vyvíjeli američtí inženýři pod vedením Roberta Oppenheimera, a paralelně se o její vývoj pokoušel i Adolf Hitler a následně i Sovětský svaz, jehož tehdejší vůdce Josif Stalin měl vytvoření jaderné zbraně za prioritu číslo jedna. Její vývoj nakonec urychlilo svržení americké atomové bomby na japonská města Nagasaki a Hirošimu. Stalin tohle kolo ve zbrojení prohrál.

První testy jaderné zbraně pak Sovětský svaz udělal v roce 1949 a 8. března 1950, tedy přesně před 74 lety, světu oznámil, že jeho armáda má v držení rovněž jadernou zbraň. Prohlášení přednesl sám Stalin, jindy na projevy tolik skoupý, a odstartoval tak závody ve zbrojení mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Vyhrožování použitím jaderných zbraní trvá doteď a je součástí projevů zejména bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v souvislosti se západní podporou Ukrajiny.

K přechodnému klidu přispělo v polovině 80. let zvolení Michaila Gorbačova generálním tajemníkem Komunistické strany Sovětského svazu, který se na sérii jednání se svým americkým protějškem Ronaldem Reaganem dohodl na regulaci počtu jaderných hlavic.

Dnes mají nejvíc aktivních jaderných hlavic Spojené státy, je jich 1 770, následuje Rusko, jehož počet je o stovku nižší. Z dalších státu už má 280 aktivních zbraní Francie a 120 pak Velká Británie. Mezi jaderné mocnosti avšak patří i Čína, Indie, Pákistán, Izrael a Severní Korea.

Autor: Jan Skala

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

síťová neutralita
Zahraniční

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě