pondělí 29. dubna 2024

Hurikán udeřil na Floridu. Guvernér vyzval obyvatele k evakuaci

Na pobřeží Floridy dorazil z mexického zálivu hurikán Idalia. Jeho síla je sice menší než se čekalo, škody jsou i tak už obrovské.

profimedia-0801555287

Hurikán na Floridě.
Zdroj: Profimedia

  • Hurikán na Floridě.
  • Zdroj: Profimedia

V přímém ohrožení se ocitly pobřežní oblasti amerického státu Florida, které ve středu zasáhl hurikán Idalia. Ten sice ztratil trochu své síly poté, co se z mexického zálivu přesunul na pevninu, přesto vítr doprovázela záplavová vlna, která podle floridských úřadů měla dosahovat až výšky pěti metrů. Ve městě Perry, které patří k těm nejpostiženějším, vítr strhával obložení budov, rozbíjel výlohy obchodů a demoloval střechy. Pod vodou se ocitla i dálnice v Tampa Bay. Stovky tisíc odběrných míst postihl výpadek elektrického proudu.

Floridský guvernér a kandidát na post amerického prezidenta Ron DeSantis vyzval obyvatele pobřežních oblastí k evakuaci. Podle jeho vyjádření jsou pro ně připravená místa v hotelích a ubytovnách. Floridské úřady rovněž přestaly vybírat mýtné na silnicích a dálnicích, aby proces evakuace urychlily.

Hurikán Idalia se zformoval nad Atlantickým oceán u Mexického zálivu. Teplota moře v těch místech dosahuje vinou extrémních veder nebývalých hodnot, což sílu bouře zintenzivnilo.

Autor: Jan Skala

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

síťová neutralita
Zahraniční

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě