pondělí 29. dubna 2024

Francie schváluje zákaz ultra rychlé módy

Ve Francii brzy vstoupí v platnost zákon, který uloží povinnost platit prodejcům ultra fast fashion kousků ekologický poplatek. Rychlá a levná móda má podle odborníků vliv nejen na ekologii, ale také na ekonomiku země.

5703859981_27a5930651_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Poplatek ve výši pět euro v přepočtu více než 125 korun, zaplatí za každý jednotlivý prodaný kus oblečení, doplněk, nebo obuv ultra fast fashion řetězec jako jsou Shein, Temu nebo Primark. Do roku 2030 plánuje vláda poplatek zvýšit až na deset eur. Výnosy budou dotovat výrobce udržitelných oděvů, aby se zvýšila jejich konkurenceschopnost. Platit bude také omezení reklamy na rychlou módu.

Většina ultra fast fashion zboží má ve svém složení polyester na bázi oleje, který je nerecyklovatelný. Prodejci rychlé módy kromě jiného snižují zisky obchodním řetězcům s tradičními a udržitelnými kousky jako je například francouzská značka Camaieu.

Zákon má celou řadu odpůrců, kteří tvrdí, že bude mít dopad na méně movité obyvatele země. Obzvlášť v současné době zvyšujících se celkových životních nákladů s neúměrně rostoucími platy.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Euro Weekly News

Související

Fanoušci fotbalové Slavie.
Fotbal

Slavia pyká za své fanoušky, zaplatí přes dva miliony

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

Petr Rada s Duklou bojuje o postup do první ligy.
Fotbal FNL

Rada uspěl s odvoláním, čeká ho kratší distanc

hotel-1330850_1280
Domácí

Booking.com zaplatí miliony, české hotely nutil k zakázaným dohodám