úterý 7. května 2024

Evropští bankéři těží z brexitu

Dobře placené bankovní pozice se po brexitu přesouvají z Londýna do kontinentální Evropy. Počet bankéřů, kteří vydělají víc než milion eur ročně, se prudce zvýšil.

frankfurt

Frankfurt je německým finančním centrem
Zdroj: Pixabay.com

  • Frankfurt je německým finančním centrem
  • Zdroj: Pixabay.com

Skoro dva tisíce bankéřů si v roce 2021 vydělalo každý více než milion eur, vyplývá to z dat Evropského orgánu pro bankovnictví. Jejich počet oproti předcházejícímu roku narostl o více než čtyřicet procent. Data také ukazují, že evropským bankám pomohl odliv lidí z pobrexitového Londýna, kde ještě v roce 2017 pracovaly přes tři tisíce eurových milionářů.

Nejvíce vysoce placených bankéřů v Evropské unii sídlí v Německu (30 procent), druhá je s odstupem Francie (19 procent) a o jeden procentní bod je třetí Itálie. Nejvíce si vydělal jistý španělský bankéř, který inkasoval částku mezi 14 a 15 miliony eur.

Ne každý však takovou změnu statistik vítá. „V době všeobecného strádání a poklesu životní úrovně tato čísla ukazují, že nadměrné příjmy ultrabohatých lidí jsou pro nás ostatní jen velmi málo prospěšné," řekl podle britského deníku The Guardian Luke Hildyard, ředitel think-tanku High Pay Centre, který se zaměřuje na spravedlivé odměňování zaměstnanců. "Vytváření dalších milionářských bankéřů je známkou ekonomického selhání - ukazuje, že globální ekonomika je špatně strukturovaná a příliš velkou část bohatství, které vytváří každý, získává malý počet korporací a ultrabohatých jednotlivců,“ dodal Hildyard.

Zdroj: The Guardian

Související

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně je na 2,4 procentech. Růst ekonomiky překonal očekávání

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika za první čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Banky poskytly v březnu o polovinu více hypoték než loni

profimedia-0863774307
Ekonomika

Ministerstvo financí zlepšilo odhad ekonomického růstu