pondělí 6. května 2024

Ekologické palivo z lidských výkalů může být budoucností udržitelného letectví

Letecká společnost Firefly se sídlem v britském hrabství Gloucestershire vytvořila nový druh biologického paliva. Je z lidských exkrementů a v budoucnu by mohlo nahradit i organické letecké palivo SAF.

CE53378A-7660-43EF-8999-D2B56D8FD705

Inovativní palivo by mohlo pomoci rapidně snížit uhlíkovou stopu leteckého průmyslu a dosáhnout, tak v roce 2050 k čisté nuly.
Zdroj: Firefly

  • Inovativní palivo by mohlo pomoci rapidně snížit uhlíkovou stopu leteckého průmyslu a dosáhnout, tak v roce 2050 k čisté nuly.
  • Zdroj: Firefly

Zásadní vliv na ekologii leteckého průmyslu by mohl mít kreativní objev britských vědců. Podařilo se jim vyrobit biologickou variantu paliva z lidských exkrementů, které byly až doposud pouhým odpadem. „Je toho spousta, je to všude na světě a v tuto chvíli pro to není žádné dobré využití,“ řekl generální ředitel společnosti Firefly.

Odpadní vody se v laboratoři letecké firmy přemění kombinací vysokého tlaku a tepla na ropu a na prášek bohatý na uhlík. Ten lze použít jako hnojivo v zemědělství.

Podle výsledků studie má biologické palivo až o 90 procent nižší uhlíkovou stopu a jeho vlastnosti jsou téměř srovnatelné s běžnými fosilními palivy. Do roku 2030 chce společnost získat na své palivo normalizační kvalifikaci, postavit továrnu a spustit jeho velkovýrobu.

Autor: Zuzana Beranová

Související

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky

IMG_5885-scaled
Zahraniční Zajímavosti

Našel se další záhadný římský předmět, nikdo neví, k čemu sloužil

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně