Falešní propalestinští studenti v Praze se zhlédli v Hamásjugend

Protesty údajných studentů univerzit se poprvé objevily i u nás. Skupina maskovaných demonstrantů s palestinskými vlajkami obsadila prostor před fakultou humanitních studií v Praze. Vydává se za akademiky, není mezi nimi ani jediný.

GM1fsXTWcAA--2l

Maskovaní demonstranti se vydávali za studenty fakulty.
Zdroj: X

  • Maskovaní demonstranti se vydávali za studenty fakulty.
  • Zdroj: X

Na místo se vydala děkanka Fakulty humanitních studií Věra Sokolová a popsala obdobný scénář, jaký se odehrává na univerzitách po celém světě. „Demonstrující zakrýváním obličejů, hlasitým skandováním a použitím megafonu vytvářeli v mnohých pocit ohrožení, v nemalé míře také hlukem narušovali výuku. Jeden z demonstrujících fyzicky napadl studenta z kolejí, který dával najevo, že s protestujícími nesouhlasí, a zranil ho v obličeji,“ popsala děkanka s tím, že organizátoři akce nebyli studenty fakulty ani univerzity.

Maskovaná skupina si říká Akademici proti apartheidu a na sociálních sítích o sobě tvrdí, že se jedná o lidi působící na půdě akademických institucí v Česku. Požadují vyhození uznávané odbornice na Blízký východ, ukončení spolupráce s univerzitami v Jeruzalémě a Tel-Avivu, rozdávání stipendií Václava Havla Palestincům a podobně.

„Nemyslím, že tito lidé jsou akademici, ani studenti FHS UK. To říkám jako absolventka FHS UK, co s nimi dnes vyměnila pár zpráv. Na zprávy v češtině odpovídají jen anglicky a odmítají odpovědět, kolik z nich je studenty UK,“ upozornila na síti X jedna z uživatelek. Na fakt, že se těžko může jednat o vzdělané lidi, ukazuje i to, že prohlášení jsou plná překlepů a chybné interpunkce.

Skupiny obsazující univerzity dostávají čím dál častěji přezdívku Hamásjugend. Na Madisonské a dalších univerzitách ve Spojených státech neváhají provolávat nacistická hesla či skandovat Heil Hitler. Na mnoha místech vyzývají k vyvraždění Židů. Kolumbijskou univerzitu v New Yorku zase vyzdobili hákovými kříži.

Šéf Australské židovské asociace Robert Gregory odsoudil antisemitskou nenávistnou demonstraci na univerzitě v Sydney. "Scény na univerzitě v Sydney byly ošklivé a vymývání mozků dětem mi připomíná Hitlerjugend. Žádný dospělý, který hrál roli v tom, že děti vykřikovaly extremistická hesla, včetně podpory intifády, což byla vlna sebevražedných bombových útoků a pobodání, by neměl být ve vzdělávacím prostředí, natož aby byl příjemcem vládních grantů. Spojíme se s našimi partnery, abychom se postavili ošklivé nenávisti, která zachvátila univerzitu v Sydney."

Související

Logo Al-Džazíry
Zahraniční

Izrael obvinil novináře Al-Džazíry z napojení na terorismus

GaKrk3AbkAA9zK7
Zahraniční

Dohra zabití šéfa Hamásu. Hizballáh řekl, že přechází do intenzivní fáze útoků

GaGe58MXUAA-9Dn
Zahraniční

Strůjce útoku na Izrael je po smrti. Sinvár zemřel při přestřelce v Rafáhu

GZV4G0sXcAAwJJc
Zahraniční

Protest islamistů: Demonstranti házeli kameny i láhve. Byla mezi nimi i Greta