Falešní propalestinští studenti v Praze se zhlédli v Hamásjugend

Protesty údajných studentů univerzit se poprvé objevily i u nás. Skupina maskovaných demonstrantů s palestinskými vlajkami obsadila prostor před fakultou humanitních studií v Praze. Vydává se za akademiky, není mezi nimi ani jediný.

GM1fsXTWcAA--2l

Maskovaní demonstranti se vydávali za studenty fakulty.
Zdroj: X

  • Maskovaní demonstranti se vydávali za studenty fakulty.
  • Zdroj: X

Na místo se vydala děkanka Fakulty humanitních studií Věra Sokolová a popsala obdobný scénář, jaký se odehrává na univerzitách po celém světě. „Demonstrující zakrýváním obličejů, hlasitým skandováním a použitím megafonu vytvářeli v mnohých pocit ohrožení, v nemalé míře také hlukem narušovali výuku. Jeden z demonstrujících fyzicky napadl studenta z kolejí, který dával najevo, že s protestujícími nesouhlasí, a zranil ho v obličeji,“ popsala děkanka s tím, že organizátoři akce nebyli studenty fakulty ani univerzity.

Maskovaná skupina si říká Akademici proti apartheidu a na sociálních sítích o sobě tvrdí, že se jedná o lidi působící na půdě akademických institucí v Česku. Požadují vyhození uznávané odbornice na Blízký východ, ukončení spolupráce s univerzitami v Jeruzalémě a Tel-Avivu, rozdávání stipendií Václava Havla Palestincům a podobně.

„Nemyslím, že tito lidé jsou akademici, ani studenti FHS UK. To říkám jako absolventka FHS UK, co s nimi dnes vyměnila pár zpráv. Na zprávy v češtině odpovídají jen anglicky a odmítají odpovědět, kolik z nich je studenty UK,“ upozornila na síti X jedna z uživatelek. Na fakt, že se těžko může jednat o vzdělané lidi, ukazuje i to, že prohlášení jsou plná překlepů a chybné interpunkce.

Skupiny obsazující univerzity dostávají čím dál častěji přezdívku Hamásjugend. Na Madisonské a dalších univerzitách ve Spojených státech neváhají provolávat nacistická hesla či skandovat Heil Hitler. Na mnoha místech vyzývají k vyvraždění Židů. Kolumbijskou univerzitu v New Yorku zase vyzdobili hákovými kříži.

Šéf Australské židovské asociace Robert Gregory odsoudil antisemitskou nenávistnou demonstraci na univerzitě v Sydney. "Scény na univerzitě v Sydney byly ošklivé a vymývání mozků dětem mi připomíná Hitlerjugend. Žádný dospělý, který hrál roli v tom, že děti vykřikovaly extremistická hesla, včetně podpory intifády, což byla vlna sebevražedných bombových útoků a pobodání, by neměl být ve vzdělávacím prostředí, natož aby byl příjemcem vládních grantů. Spojíme se s našimi partnery, abychom se postavili ošklivé nenávisti, která zachvátila univerzitu v Sydney."

Související

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti

grunheide
Zahraniční Video

Extrémisté vzali gigafactory Tesly útokem, německá policie má vodní děla