pondělí 20. května 2024

Do voleb zbývá 11 dnů. Kampaň na Slovensku přerostla ve fyzické útoky

Jak se volby na Slovensku blíží, kampaň se vyostřuje. Hlavní roli hrají dvě strany - SMER-SD a Obyčajní ludia a nezávislé osobnosti (OLaNO).

347631296_10226500028979459_3556162969547739974_n

Kampaň versus realita. Tomáš Holkovič (vpravo) už mezi slovenské politické špičky kandidovat nebude.
Zdroj: Facebook OLaNO

  • Kampaň versus realita. Tomáš Holkovič (vpravo) už mezi slovenské politické špičky kandidovat nebude.
  • Zdroj: Facebook OLaNO

Předvolební kampaň na Slovensku graduje. Poté, co se minulý týden na mítinku opoziční strany SMER-SD, která patří k favoritům voleb, popral exministr vnitra Robert Kaliňák s někdejším premiérem a šéfem strany OLaNO Igorem Matovičem, dolšo k další fyzické potyčce. Právě strana OLaNO, která se v preferencích pohybuje kolem pěti nebo šesti procent a je potenciálně nejmenší parlamentní stranou, musela ze své kandidátky škrtnout Tomáše Holkoviče poté, co Slovensko oblétlo video, na kterém Holkovič udeřil jiného muže. Případ okomentoval i Matovič, který řekl, že napadený muž je příznivcem šéfa SMER-SD Roberta Fica a předtím prý Holkoviče sám napadl. To však už kamery nezachytily. Matovič rovněž sdělil, že Ficovi příznivci v Trnavě napadli další z kandidátek OLaNO.

Další z poslanců OLaNO Jozef Pročko dostal při mítinku v jihoslovenském Lučenci vejcem do hlavy. V živém vstupu vysílaném z náměstí si stěžoval na zlobu a agresivitu lidí.

Předčasné volby se na Slovensku uskuteční 30. září. Největší šanci na vítězství má protizápadní strana SMER-SD, které průzkumy přisuzují necelých 18 procent. V závěsu za hnutím Roberta Fica je prozápadní uskupení Progresívné Slovensko se 16 procenty.

Autor: Jan Skala

Související

GNoD-2SWEAASt-l
Zahraniční

Měli to dokončit, napsal muž na facebook. A jde na tři měsíce za mříže

Andrej Babiš
Domácí

Časy rekordních zisků jsou pryč. Volby by vyhrálo ANO, ale náskok se zmenšuje

Robert Fico
Zahraniční

Pozitivní zprávy ze Slovenska. Fico je mimo ohrožení života

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici