pondělí 29. dubna 2024

Desítky jointů po kapsách, proč ne? Německo legalizovalo marihuanu

Marihuanové farmy po celém Německu a jointy ke kávě v kavárnách v amsterdamském stylu. Tak si někteří představovali vládní návrh na legalizaci marihuany. Výsledek je ale jiný. Konopí legální bude, ale v omezeném množství.

V Německu zlegalizovali marihuanu

V Německu zlegalizovali marihuanu
Zdroj: BBC

  • V Německu zlegalizovali marihuanu
  • Zdroj: BBC

Vládní koalice v Německu schválila novelu zákona o legalizaci marihuany. Legálně držené množství pro osobní potřebu bude omezené na 25 gramů, to prý vystačí na desítky jointů. Někteří voliči si představovali marihuanové plantáže po celé zemi a možnost zakoupit drogu prakticky kdekoliv, to se ale nestane, konopí se bude pěstovat a prodávat ve speciálních konopných klubech. Ty budou pouze pro registrované členy a jejich spotřeba bude kontrolovaná. Podle toho, jak vše půjde, zváží vláda v některých regionech i prodej v licencovaných prodejnách.

Opozice tvrdí, že jakákoliv legalizace drog nemůže vést k ničemu dobrému. „Je to prostě špatná cesta a zakládání drogových klubů nikdy žádné problémy nevyřešilo, naopak vytvořilo nové,“ napsal na svém Twitteru bavorský premiér Marcus Söder. Reforma má za cíl zmařit kšeftování dealerům a zabránit konzumaci konopí ošetřovaného nebezpečnými chemikáliemi.

Legalizace konopí je jedním z mála témat, na kterém se tři koaliční partneři německé vlády shodli. Novela zákona zahrnuje i povolení pěstovat marihuanu doma, ale pouze tři rostliny na osobu.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: BBC

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let

Maximilian_Krah_2023_-_1
Zahraniční

Informace pro Peking zajišťoval spolupracovník jednoho z lídrů AfD

GLWYwCxX0AATwaP
Zahraniční

Rusko ve válce nepodporujeme, tvrdí Si. Scholz chce s Pekingem bojovat o mír