neděle 28. dubna 2024

Z ostudy Stromovky její pýcha. Oprava Šlechtovky jde do finále

V minulém století Šlechtovka dvakrát vyhořela a mluvilo se i o její demolici. Nyní však začíná finální část jejích oprav.

1920px-Park_Baumgarten_Prag_Gebäude_2

Šlechtovka pomalu dostává novou podobu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Šlechtovka pomalu dostává novou podobu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože před lety padl návrh na demolici bývalé Šlechtovy restaurace v pražském parku Stromovka, je nanejvýš pravděpodobné, že se stavba z barokního období 17. století rozzáří do své někdejší krásy. Pražský magistrát totiž oznámil, že vyčlenil 200 milionů korun na finální část rekonstrukce bývalé restaurace. Ta je nyní ještě zavřená, ale v blízké budoucnosti se počítá s jejím uvedením do provozu. Počítá se i s opravou altánu a kolonády.

Šlechtovka má slavnou tradici, například v roce 1792 hostila velkou slavnost při příležitosti korunovace Františka I. českým králem a za první republiky ji navštěvovala pražská smetánka. Její slavná éra se uzavřela s koncem druhé světové války.

V 60. letech 20. století ji pražská radnice pro havarijní stav nechala zavřít a na konci následujícího desetiletí restaurace dokonce dvakrát vyhořela. Po Sametové revoluci se začalo mluvit o její rekonstrukci, kvůli vysokým nákladům se od ní upustilo. Nakonec se k ní přikročilo až v roce 2017.

Autor: Jan Skala

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Praha,_Břevnov,_Malovanka,_tramvaj_T3
Domácí

Prahu čeká chaos ve veřejné dopravě. Pondělkem začne výluka na 20 linkách

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví