pondělí 29. dubna 2024

Cesta na Galapágy se prodraží. Vstupní poplatek se zvedne na 4 700 korun

Dovolená na Galapágách vyjde ještě dráž. Země po 26 letech zvedá vstupní poplatek. Jen za povolení vstupu do země zaplatí Češi v přepočtu 4 700 korun.

Galapágy

Pláž na Galapágách.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pláž na Galapágách.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Od srpna se zdvojnásobí vstupní poplatky pro turisty na Galapágách. Cílem je snížit tlak na přírodní bohatství a zajistit udržitelný rozvoj turistického ruchu. Poplatek se zvedne ze 100 na 200 dolarů. Češi tak v přepočtu za povolení vstupu na souostroví ležící asi tisíc kilometrů od pobřeží Ekvádoru zaplatí 4 700 korun.

Částka 200 dolarů se týká valné většiny zemí s výjimkou jihoamerických států Bolívie, Peru, Kolumbie, Argentiny, Paraguaye a Uruguaye. Obyvatelé těchto zemí zaplatí nově 100 dolarů, dříve činila částka 50 dolarů. Nejlevnější vstup pak mají obyvatelé Ekvádoru, pod který Galapágy spadají. Ti budou platit 30 dolarů namísto současných šesti dolarů. Vstupní poplatek se navyšuje poprvé od roku 1998.

Zvýšení poplatků má posílit finanční zdroje pro ochranu přírody, infrastrukturu a komunitu. Rostoucí počet turistů v posledních letech ohrožuje citlivý ekosystém ostrovů. Kromě navýšení poplatku se Galapágy snaží omezit počet turistů také snížením počtu letů na ostrovy.

Autor: Šimon Mitro

Související

Pláž ilustrační.
Zahraniční

Turisté podle obyvatel Kanárských ostrovů přinášejí víc škody než užitku

gold.-mining.-Bigstock
Ekonomika

Místo bavlny zlato. Uzbekistán se chce stát velmocí v těžbě drahého kovu

profimedia-0863224170
Zahraniční

Viceprezident skončil v poutech. Mexiko a Ekvádor se přou o postup policie

Benátky
Zahraniční

Benátky v dubnu začnou vybírat poplatek od turistů