čtvrtek 9. května 2024

Viceprezident skončil v poutech. Mexiko a Ekvádor se přou o postup policie

Bývalý viceprezident Ekvádor znovu čeká na soud. Tamní policie si pro něj přišla na mexickou ambasádu, čímž však způsobila napětí mezi oběma zeměmi.

profimedia-0863224170

Ekvádorská policie vtrhla na konci týdne na mexickou ambasádu.
Zdroj: Profimedia

  • Ekvádorská policie vtrhla na konci týdne na mexickou ambasádu.
  • Zdroj: Profimedia

Poté, co policie vtrhla do budovy mexického velvyslanectví v ekvádorském hlavním městě Quitu, kde se ukrýval bývalý viceprezident této jihoamerické země Jorge Glas, vypovědělo Mexiko Ekvádoru veškeré diplomatické styky. A to s odůvodněním, že krok tamních úřadů je bezprecedentním porušením mezinárodního práva. Bývalý viceprezident, který vysokou politickou funkci v zemi zastával v letech 2013 až 2017, je stíhán kvůli opakované korupci. Quito už několikrát žádalo Mexiko o jeho vydání, přestože Glas požádal o politický azyl.

Vtrhnutím na ambasádu vyvrcholily vzájemné problémy obou zemí. Ekvádor už na konci minulého týdne nařídil mexické velvyslankyni, aby opustila zemi, což mexický prezident Andrés Manuel López Obrador označil za porušení suverenity jeho státu. V rámci solidarity s Ekvádorem k podobnému kroku přistoupila i Nikaragua.

Glas na mexické ambasádě pobýval od loňského prosince, kdy jej úřady začaly stíhat. Jeho politická kariéra skončila v roce 2017 kvůli korupčnímu skandálu, kdy měl přijmout v kauze brazilské stavební společnosti Odebrecht úplatek ve výši 13,5 milionu dolarů. Za to si Glas odseděl šestiletý trest a propuštěn byl loni v listopadu. Takřka okamžitě poté ale prokuratura přišla s novými obviněními. Z mexické ambasády byl bývalý viceprezident převezen do města Guayaquil, kde počká na nové soudní řízení.

Autor: Jan Skala

Související

Guzmán.
Fotbal

Brankář z tribuny oslňoval soupeře laserem

3642060163_078459ac1c_c
Zahraniční

Nejkrvavější volby světa. V Mexiku drogové gangy zastřelily už 17 kandidátů

GKpG1T7XcAAKbt4
Zahraniční

Amerika šílí z úplného zatmění slunce, Niagara vyhlásila stav nouze

profimedia-0861351707
Zahraniční

Mexický starosta byl zastřelen v restauraci