úterý 7. května 2024

Česko se loučí s Janou Hlaváčovou. Dorazili herci i prezident republiky

Historická budova Národního divadla se dnes zaplnila lidmi, kteří se přišli rozloučit s herečkou Janou Hlaváčovou. Ta zemřela před dvěma týdny.

profimedia-0840704170

Pohřeb Jany Hlaváčové v Národním divadle.
Zdroj: Profimedia

  • Pohřeb Jany Hlaváčové v Národním divadle.
  • Zdroj: Profimedia

Zaplněné Národní divadlo se loučí s výraznou českou herečkou Janou Hlaváčovou. Na místo dorazila kromě veřejnosti i řada osobností kulturní, společenské i politické scény. Jako první řečník vystoupil herec Ivan Trojan. Ten zdůraznil lidský přístup zesnulé herečky k mladším kolegům. Dojatá byla i herečka Taťána Medvecká: „Za nás všechny, které jsi svým uměním a bytím obdarovala, ti moc a moc děkuji. Odpočívej v pokoji. Čest tvojí památce.“

Přišel také například Petr Kostka, Jiřina Bohdalová, Emílie Vašáryová, František Němec, Tomáš Töpfer či Dagmar Havlová. Na smuteční akt dorazil i prezident České republiky Petr Pavel.

Kromě projevů smutečních hostů se promítal krátký sestřih nejvýraznějších rolí zesnulé herečky. Ta se ve filmu a na televizních obrazovkách objevovala už od konce padesátých let, poté, co v roce 1959 ztvárnila jednu z hlavních rolí ve filmu Kam čert nemůže. Objevila se i ve snímcích Muži jdou ve tmě, Ikarův pád, V zámku a v podzámčí či v básnické sérii režiséra Dušana Kleina. Hlubokou stopu zanechala i v televizní tvorbě, zejména v seriálech Chalupáři, Eliška a její rod, Byl jednou jeden dům nebo Cirkus Humberto.

Hlaváčová zemřela 13. ledna ve věku 85 let po dlouhém boji s Parkinsonovou nemocí.

Autor: Jan Skala

Související

Diego_Maradona
Zahraniční

Maradonova rodina chce vykopat tělo slavného fotbalisty. Musí to povolit soud

Reichenberg v dresu Sparty v roce 2017.
Hokej

Bývalý útočník Sparty zemřel v 31 letech

Bernard Hill v trilogii Pán prstenů.
Film a TV

Zemřel král Rohanu z Pána Prstenů. Hillovi bylo 79 let

10257206_888586487826267_8027292077989844897_o
Domácí

Imrich skončil svůj život pod vlakem. Zemřel v místech jako Bartošová