pondělí 29. dubna 2024

Česko jde na evropský kobereček kvůli nákupu vrtulníků od Američanů

Evropská komise chce zjednat nápravu v nákupu amerických vrtulníků pro českou armádu.

news_402_viper_venom

Předmětné vrtulníky Venom a Viper.
Zdroj: Czech Air Force

  • Předmětné vrtulníky Venom a Viper.
  • Zdroj: Czech Air Force

Nákup vojenských vrtulníků Venom a Viper bude mít dohru na evropské půdě. Evropská komise se totiž rozhodla zahájit řízení s Českou republikou, která od americké společnosti vrtulníky za 17 miliard nakoupila. Tím, že uzavřela smlouvu pouze s americkým ministerstvem obrany, prý diskriminovala podniky zemí Evropské unie, které o zakázku nemohly soutěžit. Praha musí do dvou měsíců vyřešit všechny nedostatky, na které upozorňuje zpráva komise. „Přímé zadání zakázky porušuje zásady Smlouvy o nediskriminaci, rovném zacházení a transparentnosti tím, že zbavuje společnosti EU možnosti předkládat nabídky a účinně soutěžit o zakázku,“ napsala Česku Evropská komise.

Smlouvu o nákupu vrtulníků uzavřel v roce 2019 tehdejší český ministr obrany Lubomír Metnar (nestraník za ANO) a jeho americký protějšek Mark Esper. Přestože nákup se stal terčem kritiky evropských úředníků už v roce 2020, mluvčí ministerstva obrany tvrdil, že resort postupoval v souladu se všemi předpisy.

Na Metnarovu smlouvu navázala v roce 2022 i současná ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která na základě předchozího ujednání získala od americké strany osm starších strojů Viper a Venom zdarma. Oba politici se do sebe kvůli tomu do sebe pustili na sociálních sítích.

Autor: Jan Skala

Související

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen
Domácí

Šéfka Evropské komise přijede na konci dubna do Prahy

Rishi Sunak
Zahraniční

Británie posílí armádu. Ta má trumfnout Polsko a být nejsilnější v Evropě

profimedia-0866117998
Zahraniční

Finsko jako trn v oku Kremlu. Hybridní útoky chce řešit Evropská komise

Klášter Plasy
Domácí

Okolí plaského kláštera získalo Označení Evropské dědictví