pondělí 29. dubna 2024

Boj o parkovací dům. Budějovická opozice kritizuje kácení stromů

Ekologickým aspektem i nelogičností řešení argumentuje českobudějovická opozice proti výstavbě parkovacího domu na okraji sídliště Máj. Vedení města však akci podporuje.

V._Volfa

Parkovací dům by měl ulehčit složitou dopravní situaci v českobudějovickém sídlišti Máj.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Parkovací dům by měl ulehčit složitou dopravní situaci v českobudějovickém sídlišti Máj.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Otázka výstavby parkovacího domu na českobudějovickém sídlišti Máj je znovu předmětem vášnivých diskuzí na tamním magistrátu, která podněcuje boje mezi vládnoucí koalicí a opozicí. Na pondělní schůzi zastupitelstva totiž náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS) přinesl návrh na změnu územního plánu, kde je parkovací dům zahrnut. To však kritizují zejména politici z opozičního hnutí ANO, kteří argumentují jak nesmyslnou polohou domu, který má vyrůst na okraji sídliště, tak vykácení vzrostlých stromů, které by musely stavbě ustoupit. Vedení města vak tvrdí, že jiné východisko, jak ulehčit svízelné situaci s parkováním v Českých Budějovicích, neexistuje.

Problém s dopravou se na českobudějovickém magistrátu řeší už léta. Počet aut značně převyšuje počet míst ke stání. Nejhorší je situace právě na sídlištích, kde parkování mimo značené prostory způsobuje problémy při průjezdu hasičů či záchranky.

Podle opozice současná situace nemá žádné řešení, protože parkovací dům, který bude stát na okraji sídliště, bude využíván pouze jednotlivci, protože lidem se nebude chtít po zaparkování přecházet přes celé sídliště domů. Právě Máj je sídlištěm, které hlásí největší problémy s parkováním. Komplex byl totiž stavěn v době, kdy ne každá rodina vlastnila osobní vůz. Nyní na jednu rodinu připadají v průměru 2,5 auta.

Autor: Jan Skala

Související

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup

Jihočeské letiště České Budějovice
Domácí

Z Budějovic se v zimě bude létat do Egypta

profimedia-0867919051.jpg
Ostatní

Risk se vyplatil. Budějovice slaví