Boj o Bratislavský hrad vzdal Andrej Danko. Měl jen tříprocentní podporu

Voliči na Slovenku budou mít zase o něco snazší volbu. Z prezidentského klání odstoupil předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko.

GIPWFKrWUAADT76

Andrej Danko odstoupil z prezidentských voleb.
Zdroj: X

  • Andrej Danko odstoupil z prezidentských voleb.
  • Zdroj: X

Volby slovenského prezidenta rozhodnou už tento týden o budoucím směřování země a zatím to vypadá na souboj mezi předsedou slovenské Národní rady a šéfem konzervativní strany HLAS-SD Peterem Pellegrinim a liberálem a exministrem zahraničí Ivanem Korčokem. Těm nyní ze souboje odpadl jeden protikandidát, předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko. Jeho šance však byly mizivé, protože podle průzkumů se jeho podpora pohybovala kolem tří procent.

Danko v odstupující řeči podpořil bývalého předsedu Nejvyššího soudu Slovenské republiky Štefana Harabina. Splnil tak dohodu, která mezi oběma existovala, a spočívala v tom, že z boje odstoupí ten, který bude mít menší šance a nebude tím tříštit hlasy pro národně-vlastenecké kandidáty. Podpora Harabina se v současné době pohybuje kolem 11 procent.

Harabin, který působil jako soudce už za komunismu, na sebe strhl pozornost, když prohlásil, že v případě svého zvolení by jeho první cesta vedla do Moskvy. Zvykem nově zvoleného slovenského prezidenta však vždy bylo zamířit na první zahraniční cestu do Prahy. Harabin svým výrokem údajně vyjádřil svůj nesouhlas s Českou republikou ohledně postoje Prahy k válce na Ukrajině.

Autor: Jan Skala

Související

Robert Fico
Zahraniční

Pozitivní zprávy ze Slovenska. Fico je mimo ohrožení života

438164782_2179704435705967_4289271848474290598_n
Zahraniční

Fico leží po další operaci na JIPce. Po schůzce s Pellegrinim vyzval ke klidu

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině