úterý 7. května 2024

Až 80 procent "ženských" zaměstnání by mohla nahradit umělá inteligence

Ta zaměstnání, které často vykonávají ženy, jsou ohroženy automatizací kvůli nástupu generativní umělé inteligence.

ženy práce

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Jedním z negativ, které se zmiňují v souvislosti s nástupem generativní umělé inteligence (AI), je dopad na trh práce. Lidé se obávají ze ztráty zaměstnání, nebo toho, že část jejich agendy převezmou automatizované systémy s podporou AI. Nedávná zpráva globální investičně bankovní společnosti Goldman Sachs ukázala, že v důsledku těchto technologií je ohroženo 300 milionů pracovních míst v USA a Evropě.

Dopad na trh práce ovšem nebude genderově rovnocenný. Zpráva ukázala, že některé práce jdou snadněji automatizovat než jiné a tato zaměstnávání častěji vykonávají ženy než muži. „U mužů je rozdělení 50 na 50 mezi bílé límečky (administrativní pracovníci, manažeři, právníci, auditoři, specialisté, zprostředkovatelé apod.) a modré límečky (fyzická práce – automechanici, průmysl, zemědělství atd.). Ale v ženské části spektra pracuje 70 procent v kategorii bílých límečků,“ uvedl profesor marketingu na škole Kenan-Flagler a hlavní autor výzkumu Mark McNeilly pro server Euronews.

Navzdory faktu, že muži jsou v pracovní síle početnější než ženy, výzkum ukazuje, že generativní AI ohrozí v celkovém množství více žen než mužů. Uvádí se, že až 79 procent pracovních míst vykonávaných ženami by mohly být v budoucnu nahrazeny či částečně nahrazeny generativní umělou inteligencí. Nejnáchylnější k nahrazení jsou podle zprávy již nyní administrativní pozice. Další odvětví, kde jsou zaměstnány převážně ženy a která se očekávají, že budou ovlivněna přijetím AI, jsou zdravotnictví, vzdělávání a komunitní a sociální služby.

Zatímco generativní AI má potenciál potlačit nebo částečně automatizovat různé práce, nabízí také obrovské příležitosti pro vytváření nových pracovních míst. Dříve, když se stroje používaly k nahrazování lidských pracovníků pro vyšší produktivitu a nižší náklady, vznikaly nová pracovní místa, která předtím neexistovala.

Pokud vezmete například zdravotnické pracovníky, více než 70 procent z nich jsou ženy. Může existovat generativní AI, která může odpovídat na otázky pacientů, může pomoci poskytnout zdravotnickým pracovníkům radu ohledně diagnóz a přístupů k léčbě. Tím, že to dělá a pomáhá pacientovi odpovídat na otázky, by AI mohla uvolnit více pracovního času pro zdravotnické pracovníky, aby strávili více času s pacienty,“ řekl McNeilly pro server Euronews.

McKelly doporučuje, aby se lidé snažili v oblasti AI, co nejvíce vzdělávat. Díky tomu se pak budou moci na trhu práce odlišit a budou schopni lépe kooperovat s AI než ti, kteří tyto nové technologie zatím odmítají.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

notebook
Domácí

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

21543910_2000134476886642_7013616742749957112_o
Ekonomika

Zaměstnanci Kovosvitu nedostali výplaty, část společnosti jde do konkurzu

fyzická práce
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku klesla pod čtyři procenta