Suchou nohou do Afriky. Podvodní tunel by měl spojit Španělsko a Maroko

Léta se mluví o spojení Evropy a Afriky tunelem ze Španělska do Maroka. Nyní projekt, který bude stát skoro 150 miliard korun, dostává reálné kontury. Hotovo by měl být do roku 2030.

Gibraltar._El_Peñón

Pohled z Gibraltaru na africké pobřeží.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pohled z Gibraltaru na africké pobřeží.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Už středověcí plavci poukazovali na skutečnost, že ze Španělska do Afriky je to co by kamenem dohodil a překonat tuto vzdálenost po moři pro ně nebyl žádný problém. V příštích letech by se ale mohla otevřít ještě jedna cesta, která spojí starý a černý kontinent v místech Gibraltarské úžiny. Španělská vláda ve spolupráci s Evropskou unií totiž plánuje vybudovat podvodní tunel dlouhý 27 kilometrů, který by oba světadíly spojil. Tunelem by měl jezdit vysokorychlostní vlak, který by mohl vozit evropské turisty do Maroka.

Spojit by tak měl španělskou část železnice, která začíná v tamním hlavním městě Madridu, a marockou trať, jejíž konečná stanice je v největším městě Casablance. Cesta mezi oběma městy by měla trvat zhruba pět a půl hodiny. Letecké spojení Madridu s Casablancou stojí cestující necelé dvě hodiny.

Větší dostupnost dovolené v Africe pro Evropany není jediným cílem projektu. Má se spustit do roku 2030, kdy ve Španělsku, Portugalsku a Maroku bude fotbalové mistrovství světa.

Autor: Jan Skala

Související

b1bdd58b-0053-4111-8040-b4fc71796e21
Domácí

Byl zásah těžkoodenců přiměřený? Pepřový sprej měli stříkat i do očí dětem

rychlovlak
Zahraniční

Rychlovlak mezi Madridem a Lisabonem bude jezdit do deseti let

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

8919679424_775e8c3d1d_b
Zahraniční Fauna

Skupina kosatek potopila plachetnici proplouvající Gibraltarským průplavem