Adamov a Hůry vyděsilo gustnado, vypadalo jako slabé tornádo

V pondělí odpoledne se obyvatelé Adamova a Hůr severovýchodně od Českých Budějovic mohli setkat se zvláštním jevem. Vyskytlo se zde totiž pravděpodobně takzvané gustnado. Upozornili na něj meteorologové.

gustnado

Gustnado na Českobudějovicku.
Zdroj: X / Veronika Mrázová

  • Gustnado na Českobudějovicku.
  • Zdroj: X / Veronika Mrázová

I když na první pohled připomíná tornádo, není tomu tak. „Gustnado může vzniknout na rozhraní výtoku studeného vzduchu z bouřky, kde je výraznější horizontální střih větru. Nebývá většinou spojené s oblakem jako tornádo, které se navíc nachází v oblasti výstupného proudu bouřky, tedy víceméně pod bouřkou,“ vysvětlil Český hydrometeorologický ústav na síti X.

Gustnado se často objeví relativně daleko od bouřky. „Může být ale i tak intenzivnější a způsobit škody, maximálně ale rovné intenzitám slabých tornád IF-1. Jeho projevy tak nejsou zdaleka tak silné jako v případě mezocyklonálního tornáda spojeného se supercelou, jako bylo například to na jižní Moravě. Zpravidla se také jedná o jev krátkého trvání. Předpovědět jeho přesný výskyt více dopředu je stejně jako v případě tornád nemožné,“ doplnili hydrometeorologové.

Související

pole
Domácí Počasí

V dubnu bylo nadprůměrně teplo. První tropický den přišel z kraje měsíce

požár
Domácí

Hrozí požáry, platí zákaz rozdělávání ohňů, jízd parních lokomotiv i lampiónů

bouřka
Domácí Počasí

Meteorologové varují před silnými bouřkami

GMQvGsXW8AAuV0a
Zahraniční

Jihem Spojených států se přehnala řada tornád. Úřady počítají mrtvé a zraněné