Akademici došli. TOP 09 na post ministra zvažuje politologa či skautského vůdce

Situace kolem ministerstva pro vědu, výzkum a inovace začíná mít pro TOP 09 velmi hořkou příchuť. Strana je kvůli nedostatku kompetentních kandidátů pod palbou kritiky koaličních partnerů i veřejnosti.

438822264_1003936787966674_5159835965151162961_n

Kdo bude nástupcem Heleny Langšádlové (vlevo) v čele ministerstva vědy pro TOP 09 stává zapeklitou otázkou.
Zdroj: Facebook/TOP 09

  • Kdo bude nástupcem Heleny Langšádlové (vlevo) v čele ministerstva vědy pro TOP 09 stává zapeklitou otázkou.
  • Zdroj: Facebook/TOP 09

Když to straně TOP 09 nevyšlo s akademikem Pavlem Tulejou, který kvůli neodbornosti svých publikovaných článků sám vzdal místo ministra pro vědu, výzkum a inovace po odstupující Heleně Langšádlové, zkouší různé varianty, jak obsadit resort v současné vládě Petra Fialy. Podle analytiků se rýsují dvě možná jména, která však ve vědecké obci nemají příliš velkou váhu.

Jedním z nich je učitel dějepisu, ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové a skautský vůdce Matěj Ondřej Havel, který do vrcholové politiky vstoupil při minulých parlamentních volbách a od listopadu loňského roku je místopředsedou TOP 09. Druhým pak plzeňský rodák Marek Ženíšek, který je sice členem TOP 09 už od jejího vzniku před 15 lety a působil i jako náměstek na ministerstvech zdravotnictví a spravedlnosti, je ale vystudovaným politologem a autorem několika knih a odborných textů dotýkajících se tématu politických a volebních systémů.

Situace kolem ministerstva vědy má pro TOP 09 nepříznivý dopad. Poté, co se strana rozhodla odvolat ministryni, která se příliš neukazovala na očích veřejnosti kvůli klesajícím preferencím, stává se pro ni vše ještě prekérnější. Vedení strany totiž kritizují koaliční partneři v čele s ODS i veřejnost. Podle posledního průzkumu by dnes TOP 09 volili necelá tři procenta voličů.

Autor: Jan Skala

Související

Andrej Babiš
Domácí

Časy rekordních zisků jsou pryč. Volby by vyhrálo ANO, ale náskok se zmenšuje

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka

profimedia-0873489600
Domácí

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

profimedia-0871731452
Domácí

Pavel jmenuje Ženíška ministrem ve čtvrtek před polednem