pondělí 6. května 2024

Applu klesají tržby. Lidé nakupují méně iPhonů i MacBooků

Už potřetí v řadě klesají Applu meziroční tržby z prodeje mobilních telefonů, počítačů i tabletů. Firma si naopak vede dobře v oblasti služeb, tam naopak její tržby dosáhly historického maxima.

iPad

Ilustrační foto
Zdroj: Pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay.com

Apple ztrácí procenta v prodejích svých nejpopulárnějších výrobků. Za první čtvrtletí klesly tržby nejhodnotnější společnosti světa o jedno procento, a to už potřetí v řadě. V současné době jsou na hodnotě 81,8 miliard dolarů. Toto období bývá pro technologického giganta obvykle nejpomalejší v roce. Firma totiž vždy v září představuje nové modely iPhone. Zákazníci tak často s nákupem vyčkávají na nejmodernější kusy. Pravdou ale je, že pokles zaznamenaly i další společnosti. Důvodem jsou hlavně problémy s dodávkami komponentů potřebných pro výrobu. Celosvětové tak dodávky chytrých telefonů klesly ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 7,8 procenta.

Tržby z iPhonů dosáhly za čtvrtletí 39,7 miliardy dolarů, což představuje přibližně dvouprocentní meziroční pokles. Tržby z počítačů Mac dosáhly za čtvrtletí 6,8 miliardy dolarů, což je pokles přibližně sedm procent a tržby z iPadů klesly téměř o 20 procent. 

Do červených čísel se ale Apple jen tak nedostane, a to také díky úspěchu v oblasti služeb. Tam se tržby podařilo naopak zvýšit, a to dokonce na nové historické maximum, na hodnotu přes 21 milionů dolarů. 

Obchod se službami zahrnuje Apple Music a Apple TV+. Pro společnost je stále důležitějším zdrojem příjmů.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

Jennifer Lopez ve sci-fi Atlas
Film a TV Streaming

Květen na Streamu: Závěr Ivety a Lopez zachraňující lidstvo před umělou inteligencí

Iphone
Zahraniční Technologie

Apple slibuje nápravu nefunkčních budíků v iPhonech

RegioJet_w_Przemyślu
Ekonomika

RegioJet přepravil 12 milionů cestujících a vykázal miliardové tržby

Samsung
Ekonomika Technologie

Samsung pokořil Apple. Mobily jihokorejského výrobce jsou nejprodávanější