pondělí 29. dubna 2024

Americký velvyslanec na maďarském koberečku. Kvůli Orbánově diktatuře

Maďarsko se ostře ohradilo proti slovům amerického prezidenta Joea Bidena o Orbánově diktatuře. Na ministerstvu zahraničí musel výrok vysvětlovat americký velvyslanec.

431177770_957824819048450_3990457191779065836_n

Nedávná schůzka Orbána s Trumpem je příčinou diplomatické roztržky mezi Maďarskem a Spojenými státy.
Zdroj: FB / Viktor Orbán

  • Nedávná schůzka Orbána s Trumpem je příčinou diplomatické roztržky mezi Maďarskem a Spojenými státy.
  • Zdroj: FB / Viktor Orbán

Na koberečku maďarského ministerstva zahraničí skončil americký velvyslanec v Budapešti David Pressman, který se zpovídal z výroků svého nejvyššího představeného, prezidenta Joea Bidena. Maďarskou diplomacii totiž pobouřil Bidenův výrok, v němž premiéra Viktora Orbána označil za politika, který by chtěl být diktátorem. Došlo k tomu poté, co šéf maďarské vlády při oficiální návštěvě Spojených států nezamířil do Bílého domu, ale za Bidenovým největším konkurentem prezidentské volby Donaldem Trumpem, s nímž Orbána pojí přátelské vztahy.

„To je vážná urážka,“ uvedl maďarský ministr zahraniční Péter Szijjártó, který popřel, že by někdy Viktor Orbán mluvil o možnost nastolení diktatury v Maďarsku. Americké velvyslanectví vzkázalo, že je připravené bavit se o demokracii v Maďarsku. Ta se dostává na přetřes v posledních měsících stále častěji, protože Orbán vystupuje v některých věcech jako oponent Evropské unie i Severoatlantické aliance, blokoval například vstup Švédska do NATO nebo neodsouhlasil balík pomoci Ukrajině, s tím, že preferuje mírová jednání mezi Kyjevem a Moskvou.

Není to poprvé, co se Orbán při oficiální návštěvě nesešel s hlavou dané země, ale s jejím politickým oponentem. I při nedávné návštěvě Prahy navštívil bývalého prezidenta Miloše Zemana. Na Pražský hrad ani do Bílého domu pozvánku nedostal.

Autor: Jan Skala

Související

Donald_Trump_(27150997534)
Zahraniční

Podpora Bidena znovu klesá. Trumpa by nyní volila necelá polovina Američanů

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron