pondělí 29. dubna 2024

Americká města na východním pobřeží se propadají

New York, Baltimore a řada dalších měst na východním pobřeží USA mají problém. Klesají pod úroveň moře.

Charleston

Centrum města Charleston leží jen tři metry nad moře. Ročně půda klesá o čtyři milimetry.
Zdroj: Needpix

  • Centrum města Charleston leží jen tři metry nad moře. Ročně půda klesá o čtyři milimetry.
  • Zdroj: Needpix

Nejenom, že hladiny moří stoupají, ale zároveň dochází ke klesání východoamerického pobřeží, jak ukázaly satelitní snímky z NASA. Ty odhalily, že pobřežní oblasti kolem New Yorku, Baltimoru a dalších měst se propadají. Pobřeží klesá natolik rychle, že ohrožuje infrastrukturu, zemědělské pozemky a mokřady, na kterých závisí desítky milionů lidí.

Satelitní data a GPS senzory byly použity k monitorování pohybu pobřeží. Výsledky ukazují, že zhruba 897 tisíc staveb, včetně silnic a letišť, stojí na pozemcích, které se propadají. Rychlost klesání pobřeží je ještě vyšší v močálech, kde dosahuje více než tři milimetry ročně, což má negativní dopad na lesy, zvířata a infrastrukturu.

Podle studie publikované v PNAS Nexus klesá půda pod infrastrukturou v New Yorku, Baltimoru či Norfolku průměrně o jeden až dva milimetry za rok. Lesy a bažiny se na některých místech propadají kvůli mořské vodě prosakující do půdy. Centrum města Charleston v Jižní Karolíně leží momentálně jen tři metry nad mořem a vlivem lidských aktivit se propadá ročně o čtyři milimetry. Radní zvažují stavbu 13kilometorvého přívalového valu, který by město ochránil před mořskými bouřemi. NASA varuje, že lidé žijící podél pobřeží mohou čelit dalším problémům včetně poškození domovů, zasolením polí a omezením zásob pitné vody.

Autor: Šimon Mitro

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

síťová neutralita
Zahraniční

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě