sobota 18. května 2024

Zrádná Sněžka. Mladý muž přežil pád z nejvyšší české hory

Na takřka stejné místo, tedy do kotle Lomničky, km se v lednu zřítili dva polští turisté, spadl dnes i mladý Čech. Ten narozdíl od Poláků pád přežil.

3194733956_7c8699f57b_c

Sněžka, nejvyšší vrchol České republiky.
Zdroj: Flickr

  • Sněžka, nejvyšší vrchol České republiky.
  • Zdroj: Flickr

S vážnými zraněními leží v nemocnici v Hradci Králové 32letý český turista, který se vydal na cestu zasněženým terénem zdolat vrchol nejvyšší české hory Sněžky. Na řetězové stezce na polské straně hory ale jeho cesta skončila a podle vyjádření horské služby se mladý Čech zřítil do kotle Lomničky. Na jeho záchraně spolupracovali čeští i polští zdravotníci, kteří jej za asistence členů horské služby lokalizovali a vrtulníkem následně dopravili do nemocnice. Tam byl podchlazený turista napojen na plicní ventilaci.

Mladý Čech spadl na skoro totožné místo jako na konci ledna dva polští turisté. Ti však takové štěstí neměli a kilometrový pád z výšky ani jeden z nich nepřežil. Začátkem února ze Sněžky spadla také mladá Česka, která jako zázrakem vyvázla bez zranění.

Nejvyšší česká hora je v těchto dnech přístupná pouze pěšky. Z české strany totiž jede lanovka pouze z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Horní úsek je kvůli rekonstrukci mimo provoz.

Autor: Jan Skala

Související

1000007773
Zahraniční Aktualizujeme

Fico je po operaci stále v ohrožení života. Podívejte se na video ze střelby

9938712403_0563330642_b
Domácí

Past na řidiče: Cestu do Špindlerova Mlýna blokují opravy mostů

Los evropský
Domácí Fauna

Do Krkonoš se po stovkách let vrací los evropský

nemocnice
Domácí Zdraví

Zátěž zdravotních sester změří ministerstvo