pátek 17. května 2024

Zapomenutý herec české kinematografie. Pradědeček Tonda se narodil před 125 lety

Má na kontě filmy jako Hoří, má panenko, Hogo fogo Homolka či Dívka na koštěti, jeho jméno však valná většina nezná. Josef Kolb by dnes oslavil 125. narozeniny.

Josef Kolb ve filmu Hoří, má panenko (1967)

Josef Kolb ve filmu Hoří, má panenko (1967)
Zdroj: Bontonfilm

  • Josef Kolb ve filmu Hoří, má panenko (1967)
  • Zdroj: Bontonfilm

Zahrál si výrazné vedlejší party ve stěžejních filmech české kinematografie let 1965 až 1972, přesto ho však většina diváků nezná. Je to dáno tím, že se k filmu dostal až v důchodovém věku. První roli získal Josef Kolb až v 66 letech. Tehdy ho Miloš Forman obsadil do filmu Lásky jedné plavovlásky, ve kterém ztvárnil mistra Pokorného.

Právě Forman byl známý tím, že do svých snímků s libostí obsazoval neherce. Kolb se mu osvědčil a tak mu přiřadil i roli požárníka Josefa, jež ve filmu Hoří, má panenko (1967) hlídá tombolu. O rok později si zahrál dědečkovskou roli v komedii Jaroslava Papouška s názvem Nejkrásnější věk (1968). Stejně jako Forman i Papoušek ho následně obsadil do svého dalšího filmu. V legendární komedii Hogo fogo Homolka (1970) se převtělil do pradědečka Tondy, jeho nejvýraznější role.

Následně si zahrál ještě ve dvou filmech. V Dívce na koštěti (1971) ztvárnil zřízence na psychiatrii a v dramatu Návraty (1972) si zahrál pacienta Mařáka. Krátce po dokončení natáčení tohoto filmu Josef Kolb zemřel. O jeho životě nejsou známy žádné informace, své soukromí si bedlivě střežil. V podstatě se ví jen to, že se narodil v Praze ještě za tehdejšího Rakouska-Uherska dne 2. 2. 1899.

Autor: Šimon Mitro

Související

Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)
Film a TV Osobnosti

Krásnější než Monroe. Před 95 lety se narodila Audrey Hepburn

Robert De Niro ve posledním filmu Sergia Leoneho, Tenkrát v Americe (1984)
Film a TV Osobnosti

Před 35 lety zemřel velikán filmu, Sergio Leone

Josef Somr ve znělce k 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.
Film a TV Osobnosti

Legenda českého filmu by dnes oslavila 90. narozeniny. Somr provázel diváky od 60. let

kino
Film a TV Kino

Kinaři řešili na CinemaConu uvadající zájem diváků. Klíčem mají být investice