Povolení dálnice D49 narazilo u Nejvyššího soudu

Dálnice D49, která má spojit Hulín se Slovenskem, se opět dostala do problémů.

profimedia-0846204767

Stavba dálnice D49 v úseku Hulín-Fryšták (12. 2. 2024)
Zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

  • Stavba dálnice D49 v úseku Hulín-Fryšták (12. 2. 2024)
  • Zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Dlouho odkládaná stavba dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem opět čelí komplikacím. Nejvyšší správní soud zrušil klíčové stavební povolení, čímž se stavba znovu zadrhla. Resort dopravy nyní musí znovu vypořádat námitky spolku Děti Země.

Problémy začaly v roce 2021, kdy Děti Země podaly rozklad proti vydanému povolení. Po zamítnutí se obrátily na Městský soud v Praze, který však také rozhodl ve prospěch ŘSD. Nejvyšší správní soud ale nalezl nedostatky v předchozích rozhodnutích a nařídil jejich přehodnocení. Soud zejména zpochybnil aktuálnost hlukových studií a vliv stavby na krajinný ráz.

Kvůli ztrátě právní moci stavebního povolení musí být práce na dálnici D49 pozastaveny. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí provést konzervační práce, aby minimalizovalo škody z přerušení stavby. Plánované zprovoznění dálnice do konce roku je nyní ohroženo.

Podobné problémy nastaly již v roce 2010, kdy stavba dálnice D49 byla zastavena kvůli nedostatku financí. Tentokrát jsou překážky spíše administrativní a právní, včetně nedávného rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který zrušil některá umístění objektů na stavbě.

Dálnice D49 má propojit křižovatku u Hulína s hranicí se Slovenskem a napojit se na budoucí slovenskou rychlostní silnici R6. Stavba dalšího úseku Fryšták–Lípa je plánována po roce 2027, s dokončením celé trasy se počítá až v příštím desetiletí.

Autor: Šimon Mitro

Související

železnice
Domácí

Od ledna začne výhradní provoz ETCS

provizorní most po povodních
Domácí

Provizorní mosty pomáhají obnovit život po záplavách

Vizualizace vysokorychlostní tratě
Domácí

První vysokorychlostní tratě se začnou stavět u příští rok

nádraží Brandýs nad Labem
Domácí

Nový železniční most u Brandýsa umožní rozšířit dálnici