sobota 18. května 2024

Krásnější než Monroe. Před 95 lety se narodila Audrey Hepburn

Jedna z nejkrásnějších a nejtalentovanějších hereček všech dob se narodila před 95 lety. Audrey Hepburn hýřila superlativy.

Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)

Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)
Zdroj: Paramount Pictures

  • Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)
  • Zdroj: Paramount Pictures

Dnes by filmová ikona Audrey Hepburn slavila 95. narozeniny. Původním jménem Audrey Kathleen Ruston se narodila v Bruselu 4. května 1929. Svou kariéru v showbyznysu začala jako tanečnice a modelka, ale záhy se prosadila jako herečka. Hned v šesti snímcích si zahrála v roce 1951, tedy ve svých 22 letech. O dva roky později přišel zlom v její kariéře. Prázdniny v Římě jsou dodnes filmovou klasikou, která redefinovala žánr romantických komedií.

Snímek Hepburn vyšvihl mezi hereckou smetánku. Rovněž za něj získala také svého jediného Oscara. Rázem se z ní stal sexsymbol takřka na úrovni Marylin Monroe, jež byla jen o tři starší než Hepburn. Následovala romantika Sabrina (1954), Vojna a mír (1956) či Odpolední láska (1957). V první polovině 60. let Hepburn natočila další dvě věčné klasiky, které ji etablovaly mezi královny filmu, a to romantiku Snídaně u Tiffanyho (1961) a muzikál My Fair Lady (1964).

Od dvojice snímků Dva na cestě a Čekej do tmy, oba z roku 1967, se Hepburn objevovala ve filmech jen sporadicky. Do roku 1989 natočila jen pět filmů, poslední nese příznačný název Navždy. Namísto filmů se věnovala humanitární činnosti. Byla velvyslankyní dobré vůle UNICEF. Její angažovanost a práce v rozvojových zemích ji učinila jednou z nejuznávanějších humanitárních pracovnic své doby. Nesmazatelné místo v srdcích diváků si vydobyla také svou jedinečnou elegancí a stylem. Její ikonické vystupování, včetně legendárních šatů od designéra Huberta de Givenchyho, dodnes inspiruje módní svět a ženy po celém světě.

Herečka byla dvakrát vdaná. Z každého manželství měla jednoho syna, filmového producenta Seana Hepburn Ferrera (63) a spisovatele Luca Dottiho (54). Audrey Hepburn zemřela v roce 1993 ve věku 63 let, ale její odkaz a dědictví žijí dál. Její elegance, talent a dobročinnost zanechaly nezaměnitelnou stopu nejen ve světě filmu, ale i ve světě lidských práv a humanitární pomoci.

Největší klasiky s Hepburn jsou dostupné na streamovací službě SkyShowtime, konkrétně zde najdete snímky Prázdniny v Římě, Sabrina, Funny Face, Snídaně u Tiffanyho, My Fair Lady a Navždy.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0872938963
Ostatní Osobnosti

Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munro. Bylo jí 92 let

George Lucas v dokumentární sérii If These Walls Could Sing
Film a TV Osobnosti

Otec Star Wars slaví osmdesátiny

Robert De Niro ve posledním filmu Sergia Leoneho, Tenkrát v Americe (1984)
Film a TV Osobnosti

Před 35 lety zemřel velikán filmu, Sergio Leone

Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)
Film a TV Osobnosti

Jediná španělská herečka, která dostala Oscara. Z Penélope Cruz je padesátnice