středa 1. května 2024

Kinaři řešili na CinemaConu uvadající zájem diváků. Klíčem mají být investice

Na americkém CinemaConu se sešli majitelé kin a zástupci filmových studií, aby prodiskutovali úbytek diváků, které se ani v roce 2023 nepodařilo nalákat v takovém počtu jako před pandemií.

kino

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

Kinaři od rekordního roku 2019 živoří. Během koronavirových let 2020 až 2021 se nízká návštěvnost shazovala na pandemická opatření. Už rok 2022 ukázal, že návrat do předpandemických vod bude na dlouhé lokte a loňský rok potvrdil, že diváci už kina ve velké míře vnímají jako zážitek, který si dopřejí jen jednou za čas.

Loňská stávka scenáristů a herců navíc zapříčinila, že letošní rok i rok 2025 bude kvůli pozastaveným a zrušeným produkcím v loňském roce oplývat slabší nabídku filmů. Při pohledu na největší filmy letošního roku se zdá, že na miliardu dosáhne jeden, maximálně tři filmy. Největší šance má zdá se třetí Deadpool, druhý díl animáku V hlavě a čtvrtý Já, padouch.

Na letošní konferenci CinemaCon se sešli majitelé kin, zástupci filmových studií a jejich partneři, aby prodiskutovali současný stav. Michael O’Leary, prezident Národní asociace vlastníků kin, vystoupil na konferenci poprvé a jeho poselství bylo jasné. Kina podle něj potřebují podporu v podobě investic, aby přežila. „Získání více kapitálu do systému přinese prospěch všem – tvůrcům, studiím, komunitám a především filmovým fanouškům," uvedl O’Leary.

Nespočet vlastníků kin po celém světě čelí finančním potížím, jež souvisí s klesající návštěvností. Kompenzace v podobě navyšování cen vstupného nelze uplatňovat do nekonečně, a tak většina kin hlásí poklesy zisků oproti předchozím letům.

Na konferenci mimo jiné vystoupil také Charlie Rivkin, šéf Motion Picture Association, jež oznámil novou iniciativu zaměřenou na boj proti pirátství pomocí soudního blokování webů nabízejících nelegální obsah. O’Leary a Rivkin také opakovaně zdůraznili důležitost sdíleného zážitku z návštěvy kina, jež diváků kinosály přinášejí.

O’Leary i přes všechny útrapy věří v neomezenou budoucnost kinoprůmyslu. Pozitivem je také fakt, že se diváci čím dál více otevírají originálním filmům, které nejsou pokračováním, remakem či dalším přírůstkem do již známého fikčního světa, jak ukázaly loňské hity Oppenheimer a Barbie. V USA se navíc daří také japonskému anime, bollywoodským bijákům a dalším zahraničním titulům, jako například loňském Godzille Minus One.

Autor: Šimon Mitro

Související

Robert De Niro ve posledním filmu Sergia Leoneho, Tenkrát v Americe (1984)
Film a TV Osobnosti

Před 35 lety zemřel velikán filmu, Sergio Leone

Saoirse Ronan ve filmu Malé ženy (2019)
Film a TV Osobnosti

Jedna z nejnadanějších mladých hereček, Saoirse Ronan slaví 30

Terence Hill a Bud Spencer ve filmu Blb a blbec (1994)
Film a TV Osobnosti

Terence Hill slaví 85. narozeniny. Se Spencerem uhranul diváky 80. let

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty