neděle 12. května 2024

Zakážou vám sbírat houby, bouří Kaczyński. Předvolební boj se vyostřuje

Přídavky na děti jsou nejlepší investicí do budoucna, řekl polský prezident Andrzej Duda. Lídr vládnoucí strany Právo a spravedlnost Kaczyński zase kritizoval politiku Evropské unie. V Polsku vrcholí předvolební boj.

Kaczyński

Jaroslav Kaczyński při svém projevu v Chelmu.
Zdroj: X

  • Jaroslav Kaczyński při svém projevu v Chelmu.
  • Zdroj: X

Do parlamentních voleb v Polsku zbývá jen pár týdnů a předvolební boj nabírá na obrátkách. Prezident Andrzej Duda v uplynulých dnech podepsal vládní návrat na zvýšení příspěvků na děti, což tamní opozice kritizuje jako populistický krok. Teď s ostrou protievropskou rétorikou vystoupil předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslav Kaczyński, který mluvil o znepokojivě sílícím vlivu Evropské unie na jednotlivé státy. Ve městě Chełm dokonce mluvil o tom, že současná centralizovaná politika Evropské unie může dokonce vést k zákazu houbaření. Brusel Kaczyńského výroky dlouhodobě kritizuje.

Favorit polských voleb je ale opoziční strana Občanská platforma, kterou vede bývalý polský premiér Donald Tusk. Ta má naopak silně proevropský, liberální kurz. Vláda proti němu chtěla bojovat schválením zákona o ruském vlivu, proti tomu se však postavila veřejnost a demonstrace uplynulých měsíců nabyly největších rozměrů od pád komunismu.

Autor: Jan Skala

Související

1000007733
Zahraniční

Varšavu dusí hustý dým. Obří obchodní centrum je v plamenech

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace

E-Estonia_Showroom_(37199942781)
Zahraniční

Estonci vstupují na další digitální úroveň. Ve volbách budou hlasovat přes telefon

profimedia-0869664886
Domácí

O korespondenční volbě možná budou poslanci jednat i o víkendu