pondělí 20. května 2024

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace

Železná bariéra na hranicích Polska s Běloruskem má ochránit Polsko před nelegální migrací z východu. Má však také funkci obrany před možným ruským vpádem.

GNMjZAQX0AAOfZ2

Železná bariéra na polsko-běloruské hranici.
Zdroj: X

  • Železná bariéra na polsko-běloruské hranici.
  • Zdroj: X

Stejně jako Finsko v obraně před nelegální migrací zavřelo hranice s Ruskem po celé délce, činí podobná opatření i Polsko. To se pustilo do oprav a posílení železné bariéry podél hranic s Běloruskem a jako důvod uvádí rovněž ochranu před nelegální migrací. Podle polského ministerstva obrany jsou výdaje na současné posílení obrany hranic největší v historii Polska. Posílení železné bariéry však není jedinou věcí, kterou Varšava na své východní hranici chystá.

Jak uvedl ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, je v plánu na hranici s Běloruskem i s ruskou kaliningradskou oblastí na severu zbudování linie obranných bunkrů a zákopů, tedy něco podobného, co udělali v minulosti už státy Pobaltí.

Tímto krokem by se Polsko podle premiéra Donalda Tuska chtělo bránit případné ruské agresi, o níž mluví jako o reálné hrozbě. Varšava už dříve rozhodla o vyčlenění 850 milionů zlotých, to je asi 4,5 miliardy korun, na vytvoření nové vojenské jednotky, která bude strážit východní hranice.

Autor: Jan Skala

Související

Voleč,_dálnice_D11
Domácí

Polská pobídka zabrala. Dálnice z hranic do Trutnova se začne stavět letos

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie