Vystrčil navštíví Moldavsko

V polovině květná čeká předsedu Senátu pracovní návštěva Moldavska.

profimedia-0868809140

Miloš Vystrčil
Zdroj: Profimedia

  • Miloš Vystrčil
  • Zdroj: Profimedia

Předseda horní komory parlamentu se v termínu 15. a 16. května vydá na pracovní návštěvu do Moldavska. Během svého pobytu se setká s předními politickými představiteli této země a navštíví Centrum pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Miloše Vystrčila (ODS) budou doprovázet politici a zástupci různých výborů Senátu a dalších institucí.

V Moldavsku budeme na setkáních s nejvyššími ústavními činiteli diskutovat další možnosti konkrétní pomoci a podpory Moldavska jako kandidátské země na vstup do EU ze strany České republiky včetně úrovně spolupráce v oblasti parlamentní diplomacie. Také nás zajímají dopady a důsledky ruské agrese proti Ukrajině na Moldavsko,“ uvedl Vystrčil. „Koncepce zahraniční rozvojové spolupráce ČR řadí Moldavsko mezi prioritní země a je v našem zájmu ověřit současnou efektivitu rozvojových projektů a nastavení spolupráce tak, aby byla maximálně účinná.

Program návštěvy zahrnuje setkání s představiteli moldavského parlamentu a vlády. Mimo jiné se setká s moldavským premiérem Dorinem Receanem. Vystrčil také plánuje návštěvu výstavy Hrady a zámky ČR v Národním historickém muzeu Moldavska a setkání se zástupci nevládních organizací zabývajících se rozvojovou spoluprací.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0924052454
Zahraniční

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU

profimedia-0733088362
Domácí Česká politika

Koalice v Českých Budějovicích ztrácí většinu. Piráti míří do opozice

profimedia-0923918117
Zahraniční

Moldavsko do unie nechce. Prozápadní prezidentka rovněž úřad jistý nemá

volby
Domácí Senátní volby

Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil výsledky senátních voleb