pátek 10. května 2024

Za týden přibylo 1 100 případů černého kašle

Za uplynulý týden je hlášen druhý nejvyšší týdenní nárůst případů černého kašle za letošní rok. Celkový počet případů dosahuje téměř 6 400.

dítě pláč nemoc

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Během uplynulého týdne se v České republice objevilo 1100 nových případů černého kašle, což je druhý nejvyšší týdenní nárůst v letošním roce. Celkově od začátku roku lékaři zaznamenali 6397 nakažených, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Historické záznamy ukazují, že více případů černého kašle bylo v Česku zaznamenáno pouze v roce 1959, což byl rok po zavedení povinného očkování.

Největší podíl nemocných hlásí věková skupina 15 až 19 let. Ta tvoří necelou třetinu všech případů. Zároveň bylo nemocí postiženo 101 dětí mladších jednoho roku, které jsou zvláště ohroženy, protože ještě nemají dokončenou sérii očkování.

SZÚ také potvrdil tři úmrtí spojená s černým kašlem. Mezi oběťmi bylo i měsíc staré dítě z Královéhradecka, které trpělo zápalem plic a čtyřmi dalšími infekcemi kromě černého kašle. V posledním týdnu však k dalším úmrtím nedošlo. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se minulý týden nechal slyšet, že očkování proti černému kašli je zajištěno.

Autor: Šimon Mitro

Související

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

kašel
Domácí Zdraví

Nemocných s černým kašlem přibylo méně