pondělí 20. května 2024

Ivan Hlas slaví sedmdesátku, ale Šakalí léta v něm rezonují dodnes

I v sedmdesáti letech, které dnes Ivan Hlas slaví, zůstává tento český muzikant činný. Nově obráží česká pódia s bilančním programem Pramínek času.

289587921_5506875602656431_7653905791633069060_n

Ivan Hlas dnes slaví sedmdesáté narozeniny.
Zdroj: Facebook/Ivan Hlas

  • Ivan Hlas dnes slaví sedmdesáté narozeniny.
  • Zdroj: Facebook/Ivan Hlas

Nebýt muzikálu Šakalí léta, který Ivanu Hlasovi před 30 lety přinesl obrovskou vlnu popularity, byl by dnešní sedmdesátník známý hlavně příznivcům scény pražské Hanspaulky, kde se v osmdesátých letech scházeli rockeři, bluesmani, příznivci folku a country či jazzu. Mezi nimi byl Ivan Hlas jedním z nejviditelnějších a když se mu v roce 1986 pod hlavičkou Ivan Hlas & Nahlas podařilo vydat debutové album, dalo se mluvit o malém zázraku, protože tvorba podobných umělců jako byl právě Hlas, nebyla tehdejším kulturním funkcionářům po chuti.

Jenže právě první deska byla odrazovým můstkem k další kariéře, které pomohla i Sametová revoluce, po níž se Ivan Hlas dostal mezi tuzemskou hudební špičku. Velmi mu v tom pomohl film Šakalí léta s Martinem Dejdarem v hlavní roli, ke kterému Hlas vytvořil soundtrack včetně dvou největších hitů Na kolena a Jednou mi fotr povídá. Úspěšný byl i v roce 1994 jeho další soundtrack k pohádce Jak si zasloužit princeznu.

Ivan Hlas je hudebně činný dodneška a postupem let vydal řadu desek, například výrazná alba Den šťastného koně nebo Obrátíš mi naruby ráno či kapelu Alias, což byla jeho spolupráce s Ivanem Kralem, Karlem Šůchou a Davidem Kollerem. Naposledy se o slovo tento pražský hudebník přihlásil loni s bilanční nahrávkou Pramínek času.

Autor: Jan Skala

Související

Ján Kozák starší.
Fotbal

Bývalý vynikající fotbalista a trenér Ján Kozák starší slaví sedmdesátiny

Petr Čtvrtníček (Očkujeme se pro život beze strachu)
Film a TV

Herec a svérázný bavič Petr Čtvrtníček slaví šedesátiny

Fernando Torres.
Fotbal

Legendární španělský fotbalista Torres slaví čtyřicátiny

Petra Kvitová
Ostatní Osobnosti

Tři známé Češky slaví narozeniny na MDŽ